Dries Van Langenhove (archieffoto)
Foto: Belga

KU Leuven dient klacht in tegen Dries Van Langenhove na "uitspraken die aanzetten tot racisme" tijdens lezing

De KU Leuven dient een klacht in tegen Dries Van Langenhove na een lezing van de Nationalistische Studentenvereniging (NSV). Volgens de universiteit deed het oud-Kamerlid daarbij "uitspraken die aanzetten tot racisme". NSV mag tot eind 2025 geen evenementen in gebouwen van de KU Leuven organiseren.

Dries Van Langenhove hield gisteravond een lezing in een aula van het Pedagogisch Instituut van de KU Leuven. Omdat het een lezing over regeneratieve landbouw zou worden, liet de KU Leuven de activiteit toe.

Vlak voor het evenement verzamelden al honderdvijftig personen op het Ladeuzeplein om aan te kaarten dat de universiteit de Schild & Vrienden-oprichter een platform gaf in een van haar gebouwen. Een petitie tegen zijn komst was ook al meer dan 1.000 keer ondertekend. 

Volgens de universiteit had Van Langenhove het niet over landbouw, maar hield hij een monoloog waarbij hij "uitspraken deed die aanzetten tot racisme". Volgens het persagentschap Belga bestempelde hij onder meer "zwarte Afrikanen" meermaals als minderwaardig tegenover "blanke Vlamingen en Europeanen" en deed hij Roma-vrouwen af als dieven. 

Vrijheid van meningsuiting

De KU Leuven zegt in een persbericht dat ze een klacht neerlegt tegen Van Langenhove. De NSV zelf mag tot eind 2025 geen gebruik maken van infrastructuur van de universiteit. "De uitspraken gaan lijnrecht in tegen de kernwaarden van de universiteit", schrijft de KU Leuven in een persbericht.

"In haar traditie van openheid speelt de universiteit ook een faciliterende rol, en stelt ze haar infrastructuur ter beschikking voor een zo breed mogelijke waaier van maatschappelijke activiteiten. De verklaring over academische vrijheid en vrijheid van meningsuiting aan KU Leuven is hierbij richtinggevend", laat de universiteit nog weten.

"Zoals vorige week al gemeld is dit kader geen dode letter of stijlformule, NSV was dus gewaarschuwd. Uitingen van seksisme, racisme, bedreigingen of het ontkennen van de door de wet bepaalde genocides zal KU Leuven nooit aanvaarden of normaliseren."

Aanzetten tot racisme

In een eerste reactie meldt de rector van de KU Leuven Luc Sels dat de universiteit zwaar tilt aan de feiten.

"De aanleiding om klacht in te dienen, is dat Dries Van Langenhove duidelijk uitspraken gedaan heeft die kunnen aanzetten tot racisme en die voor ons echt duidelijk voorbij de wettelijke grenzen van de vrijheid van meningsuiting gaan", zegt Sels.

Over welke concrete uitspraken het gaat, wil Sels niet over uitweiden. "Dat is voor onze verdere voorbereiding van de hele gerechtelijke procedure die we nu moeten opstarten. We nemen ze bijzonder ernstig."

Meest gelezen