Archieffoto: telkens vrachtwagens met humanitaire hulp komen, staan honderden of zelfs duizenden Palestijnen te wachten. In die omstandigheden gebeurde de schietpartij.© AP

Zeker 104 Palestijnen gedood en 700 gewond bij Israëlische beschietingen tijdens levering humanitaire hulp in Gaza

Nabij Gaza-stad zijn minstens 104 Palestijnen gedood bij beschietingen van het Israëlische leger op mensen die stonden te wachten op hulpkonvooien met humanitaire hulpgoederen. Meer dan 700 anderen raakten gewond. Hamas dreigt ermee de onderhandelingen over een tijdelijk staakt-het-vuren te beëindigen.

gjs
Bron: BELGA

De tragedie deed zich voor toen duizenden Palestijnen in de buurt van Gaza-stad stonden te wachten op dertig vrachtwagens die hulpgoederen brachten naar de noodlijdende achterblijvers. Volgens het Israëlische leger reden de vrachtwagens met humanitaire hulp Gaza binnen via de grensovergang Kerem Shalom. Toen ze een kruispunt in Gaza-stad naderen, werden de hulpkonvooien bestormd door lokale bewoners. Toen de vrachtwagens vervolgens doorreden naar het noorden, naderde de menigte een Israëlische legereenheid, zo liet het leger weten op X. De soldaten losten, opnieuw volgens het Israëlische leger, waarschuwingsschoten voordat ze op de benen van de Gazanen schoten. Daarbij kwamen volgens de Palestijnse overheid zeker 104 doden en raakten minstens 700 mensen gewond.

De diensten van de Palestijnse president Mahmoud Abbas veroordeelden ondertussen “het verschrikkelijke bloedbad dat door het leger van de Israëlische bezetter vanochtend werd aangericht onder mensen die op vrachtwagens met hulp wachtten aan het rondpunt van Nabulsi”. De Palestijnse groepering Hamas dreigt er zelfs mee de onderhandelingen over een tijdelijk staakt-het-vuren te beëindigen na het bloedbad.

Helikopters

De VN schat dat 2,2 miljoen Gazanen, zo goed als de hele bevolking van de Gazastrook, bedreigd wordt door hongersnood. Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) zijn in februari zowat 2.300 vrachtwagens met hulpgoederen in de Gazastrook aangekomen. Dat is een daling met de helft in vergelijking met de maand voordien. Voor het uitbreken van de oorlog met Israël arriveerden dagelijks zowat 500 vrachtwagens.

De Britse regering laat weten parachutes te gaan leveren om vanuit de lucht meer hulpleveringen aan de Gazastrook mogelijk te maken. De valschermen worden op verzoek van Jordanië en Bahrein geleverd. “Samen met onze internationale partners zullen we humanitaire hulp blijven bieden aan de mensen die dit het hardst nodig hebben”, schrijft het Britse ministerie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer