© BELGA

Premier De Croo reageert kordaat op Russische nucleaire dreiging: “Moeten ons niet laten afschrikken”

Premier Alexander De Croo reageert kordaat op de dreiging van de Russische president Vladimir Poetin om nucleaire wapens in te zetten tegen het westen. “We moeten ons niet laten afschrikken, maar tonen dat we vastberaden zijn elke NAVO-centimeter te zullen verdedigen”, zei de premier donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

blg

“Rusland wint vandaag opnieuw aan terrein en heeft bondgenoten die wapens leveren. Nu dreigt Poetin ook met het gebruik van nucleaire wapens en die dreiging nemen we serieus, maar er is maar één antwoord op: vastberadenheid, eenheid en actie”, zegt de premier. Donderdag nog haalde de Russische president hard uit naar het westen.

Actiebereidheid groter dan ooit

Hij reageerde daarmee op de Franse president Emmanuel Macron, die niet uitsluit dat het westen ooit grondtroepen naar Oekraïne stuurt. “Ze moeten begrijpen dat wij ook wapens hebben die doelen op hun grondgebied kunnen treffen”, aldus Poetin tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de parlementsleden.

LEES OOK. Poetin waarschuwt Westen om geen troepen naar Oekraïne te sturen: “Wij hebben wapens die hun grondgebied kunnen treffen”

Die dreiging viel niet in dovemansoren, maar toch maant premier De Croo aan tot eenheid en vastberadenheid. “Poetin ging ervan uit dat de NAVO zou opgeven en Oekraïne aan zijn lot zou overlaten. Maar vandaag is de actiebereidheid groter dan ze ooit is geweest.” Zo kondigde de federale regering woensdag aan dat het voor 200 miljoen euro aan artilleriemunitie aankoopt voor Oekraïne, die tegen eind maart geleverd kan worden.

“Poetin zal wapens betalen”

Daarbij benadrukt de premier dat “Poetin voor die wapens zal betalen”. De regering gebruikt de winsten die geboekt worden op de in ons land bevroren Russische miljarden. Dat Russische kapitaal bedraagt meer dan 260 miljard euro over de hele Europese Unie, waarvan er 95 procent bij het Belgische effectenhuis Euroclear geparkeerd staat. Volgens de premier levert dat de komende drie jaar 15 miljard euro op.

Maandagavond kondigde de Franse president Emmanuel Maron aan dat het leveren van troepen “niet uitgesloten kan worden”. Dat vindt De Croo echter een brug te ver. “Ons land heeft geen intentie om troepen naar Oekraïne te sturen. Maar dat was ook niet de vraag van (de Oekraïense president, red.) Zelensky”, benadrukt hij. “We doen ook aan andere steun. Zo zijn wij een actieve partner in de F-16-coalitie (...) en werken we met onze industrie aan luchtafweeroplossingen en munitie met een klein kaliber, goed voor meer dan 600 miljoen euro aan leveringen dit jaar, opnieuw gefinancierd met Russisch geld.”

LEES OOK. België schenkt 200 miljoen euro extra steun aan Oekraïne

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER