Dokter Luc Colemont heeft één grote boodschap: “Doe de test”.© Wim Daneels

Dagelijks sterven in ons land acht mensen aan darmkanker: “Er komt een lawine op ons af”

Mechelen -

Dagelijks zijn er in ons land acht begrafenissen van mensen die aan darmkanker overleden zijn. Alleen al tussen 1 januari en 29 februari van dit jaar kregen 1.500 mensen de diagnose van darmkanker. Maar De stichting Stop Darmkanker van dr. Luc Colemont en het Van der Valk Hotel Mechelen bundelen hun krachten en zetten zich in tegen deze ingrijpende ziekte.

Ward Bosmans

“Er komt een lawine aan darmkanker op ons af”, waarschuwt dokter Luc Colemont. “Alleen al de eerste twee maanden van dit jaar zijn 480 mensen aan de ziekte overleden. 1 op de 20 mensen krijgt ooit met darmkanker te maken. Maar er is ook goed nieuws… Wanneer darmkanker tijdig ontdekt wordt is de genezingskans meer dan 90 procent. Wist je dat België op de tweede plaats staat in Europa als het gaat om het aantal overlevenden van darmkanker. Alleen IJsland doet het nog beter. Ik heb dan ook maar één grote boodschap: doe de test.”

De test waar dokter Colemont het over heeft is een eenvoudige test die iedereen kan doen. Vanaf je 50ste krijg je om de twee jaar een gratis testpakket in de brievenbus. “Dat bestaat uit een staafje en een buisje en een papier om in je WC-pot te hangen. “De bedoeling is dat je met het staafje door je ontlasting gaat die door het papier wordt opgevangen en het in het buisje steekt. Je steekt alles in een voorgefrankeerde envelop en doet het op de post. Het papier met de ontlasting spoel je gewoon door. Poepsimpel!”, zegt Luc Colemont.

Hoop op genezing

Door het uitvoeren van zo’n test kan de helft van de kankers vermeden worden. Een klein poliepje heeft immers 8 tot 10 jaar nodig om een kwaadaardig gezwel te worden. “Jammer genoeg stuurt nog niet de helft van de mensen die een test in de bus krijgen een staaltje terug. Slechts 48,3 procent doet de test. Volgens dr. Colemont hebben vooral mensen met een ongezonde levensstijl meer risico op darmkanker.

“Overgewicht, alcoholgebruik en te weinig beweging verhoogt het risico. Maar ook mensen met een perfect gezonde levensstijl lopen het risico. Daarom is het zo belangrijk om de test te doen. Gelukkig is er hoop op genezing door een betere opsporing en een betere behandeling. We zullen darmkanker nooit uit de wereld krijgen, maar door de gepaste medicatie kan het ooit misschien een soort van chronische ziekte worden. Daarom dat onderzoek en preventie zo belangrijk is.”

Ook het stadsbestuur van Mechelen steunt voluit de actie. Van links naar rechts: schepen Labsir, Roy Wohrmann en Laura Vandoren van Van der Valk, schepenen Vandersmissen en De Francesco en dokter Colemont.© Ward Bosmans

Chrostin

Voor het derde opeenvolgende jaar zet Van der Valk Hotel Mechelen zich in tegen deze ingrijpende ziekte. “We vinden dit een prachtig goed doel waar we graag onze schouders onder zetten en bovendien is het voor ons ook een kans om eens op een andere manier positief in beeld te komen”, zegt Roy Wohrmann, de CEO van Van der Valk Mechelen.

Het voorbije jaar verkocht Van der Valk blauwe eendjes die dan werden ‘losgelaten’ in het oude zwembad in het hotel. “Dit jaar wilden we iets anders doen. We hebben een actie voor kinderen en een andere voor volwassenen. De Mechelse illustratrice Chrostin maakte een vrolijke tekening met onder andere een ‘lachend kakske’ en de toekan, het symbool van Van der Valk. De leukste ingekleurde tekening wint vier filmtickets voor Cinema Lumière. Volwassenen kunnen aan de receptie of online voor 5 euro een tombolalot kopen ten voordele van de vzw. Zo maken ze kans op een ballonvaart met overnachting, een zondagsbrunch of een ontbijtbuffet bij Van der Valk”, legt marketing manager Laura Vandoren uit. De actie loopt van 1 maart tot na de paasvakantie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Darmkanker