Gent voorziet 70.000 euro voor bijsturingen aan pas vernieuwde Overpoort 

Gent heeft 70.000 euro opzij staan om aanpassingen te doen aan de Overpoortstraat. De drukke as in de studentenbuurt is pas sinds 2022 heraangelegd, de werken kostten bijna 1 miljoen euro. Er komt al maanden kritiek op de nieuwe inrichting. Vooral de grote plantenvakken storen handelaren. "Studenten zien ze als vuilnisbakken", klinkt het bij horeca-uitbaters. "Bijsturingen zijn nodig, maar het voorziene budget is te klein", zegt Ronny Rysermans van oppositiepartij N-VA. 

Er komt al sinds september 2022 kritiek op de heraangelegde Overpoortstraat in Gent. Toen stelde de stad Overpoort 2.0 voor. De heraanleg veranderde de straat in een woonerf met bredere trottoirs en terrassen, met ook grote plantvakken om meer openbaar groen te hebben. 

"In een studiebureau ziet het er mooi uit op de ontwerptafel. Wie hier woont of werkt, wist meteen dat dit niet zou werken. De plantvakken zijn een absoluut fiasco. Het zijn omheinde grote vakken die echt uitnodigen om er vuilnis in te dumpen", zegt apotheker Nicolas Creus. 

"We ruimen ons eigen terras op, aan de plantenvakken begin ik zelfs niet. Er is niet goed over dit plan nagedacht en er is zeker niet genoeg over gecommuniceerd", zegt een personeelslid van een grote horecazaak in de straat.

"Overpoort moet uithangbord van Gent zijn"

"Dit is de grootste uitgaansbuurt van Vlaanderen, het zou een uithangbord moeten zijn voor de stad. Het trekt nu op niets en we hadden dit voorspeld. De stad moet dit rechtzetten. We pleiten voor hoge bomen in boomroosters en geen zwaar vervoer meer in de straat", zegt café-uitbater Tim Joiris. Hij is ook voorzitter van de horecacel van UNIZO Oost-Vlaanderen. 

Joiris is blij dat er een evaluatierapport komt. Hij hoopt op grondige bijsturingen. "Het plan is gewoon slecht uitgevoerd, met te weinig overleg. Ik hoop dat er nu beter geluisterd wordt." 

"73.780 euro is te weinig"

Ook politiek is er al maanden discussie over de heraanleg. De stad beloofde een grondige evaluatie van de heraanleg en laat weten dat het rapport nu bijna af is. Dat blijkt uit een schriftelijke vraag van raadslid Rysermans (N-VA) aan schepen Filip Watteeuw (Groen). 

Voor de evaluatie zijn stedelijke diensten, politie, hulpdiensten, sfeerbeheerders, afvalophalers en gemeenschapswachters bevraagd. De stad zegt dat er 73.780 euro is om bijsturingen uit te voeren. 

Watteeuw wil het rapport afwachten. "We zullen dan zien waar we de centen het best voor kunnen gebruiken, het is helemaal nog niet duidelijk of de plantenvakken aangepast zullen worden of niet." Rysermans vreest dat het voorziene budget niet zal volstaan.

Meest gelezen