F*ck falen. Experimenteer verstandig

De Fuckup Nights veroveren de start-upwereld. Recent werd de eerste Franstalige editie georganiseerd in Luik. Eerder viel Brussel en Vlaanderen voor dit concept overgewaaid uit Mexico. Telkens getuigen ondernemers over hun grootste falen, te vergelijken met mini-TED-talks. Ik heb er mijn bedenkingen bij. Want hoe hip je het ook presenteert, falen is vooral miserie voor ondernemers én hun naasten.

Niemand start een onderneming om te mislukken

Maar helaas gebeurt het soms. Ik heb mensen hun woning zien verliezen aan schuldeisers. Ik zag founders vrienden en gezin kwijtspelen door 24/7 voor hun bedrijf te gaan. En ik heb beste vrienden zien evolueren tot vijanden. Als kind voelde ik de impact van de verantwoordelijkheden die mijn ouders in hun onderneming droegen, de stress, de angst alles te verliezen en de impact op henzelf en het gezin toen dat gebeurde. En als ondernemer ben ik misschien succesvol, maar als levenspartner heb ik al vaak gefaald.

Diegene die op het podium staat, heeft niet altijd het meeste last meer van het falen

Daarom ontbreekt een belangrijk punt in het Fuckup Nights Manifesto: ‘Acknowledge the people who are close to you’. Ondernemers zetten soms al het hebben en houden op het spel, en verwachten dat ze thuis kunnen komen in een oase van rust, waar niet over het werk gesproken mag worden. Ze vergeten dat daar een gezin woont dat ook alles kan verliezen, maar niets van informatie heeft wanneer en of dat zal gebeuren. Zorg ervoor dat je deze mensen die meegaan in heel je proces niet uit het oog verliest. Informeer hen. Laat hen niet in het ongewisse als het verkeerd gaat. Erken hen. Bedank hen op het podium bij succes én bij falen.

Als we enkel focussen op falen, helpen we toekomstige ondernemers niet

Beter investeren we aandacht, tijd en middelen aan het proces dat start-up founders moeten doorlopen. In essentie staat ‘start-up’ synoniem voor ‘een team dat onderzoekt of iets nieuws kan werken in een markt op een schaalbare manier’. Omdat in deze fase de kans op mislukken meer dan 80% is, mag je nooit alles op het spel zetten. 

Verstandig experimenteren is het hart van dit proces

Zoek naar de mogelijkheid om afgewezen te worden en leer ervan. Via kleine, goedkope testen ontdek je vroeg of de markt geïnteresseerd is, ontdek je het beste businessmodel en overwin je tegenslagen. We groeien op in een omgeving waarin het natuurlijke experimenteren van kinderen niet wordt aangemoedigd tot na de volwassen leeftijd. We worden overbeschermd en leren nauwelijks met tegenslagen omgaan. In het onderwijs leren we kennis reproduceren in plaats van er iets creatiefs mee te doen.

Net dat creatieve proces ligt aan de basis van veerkracht. En net die veerkracht is nodig om problemen op te lossen. Als we veerkrachtige kinderen, mensen en ondernemers willen, die tijdens problemen niet verkrampen door angst voor falen, dan moeten we creativiteit omarmen. Het woord ‘creativiteit’ lees ik niet in het Fuckup Nights Manifesto. Mijn suggestie voor een tweede aanvulling: ‘Be your 5-year old creative self again’.

Ondernemen draait niet om falen of succesvol zijn

Wel om stap voor stap je traject te lopen. Ondernemers verdienen de juiste begeleiding tijdens dit traject, zowel op bedrijfsmatig als persoonlijk en zelfs psychologisch vlak. In elke stap, in elk traject van ondernemers zitten learnings. Laat ons deze lessen maximaal in het rond strooien en werken aan veerkracht. En ondernemers: be creative & keep your close ones closer.


De auteur Lode Uytterschaut, is founder en CEO van Start it @KBC, de grootste start-up accelerator van ons land.

Meer