© EPA-EFE

Duitse bondskanselier Scholz onder vuur na uitspraken over betrokkenheid bondgenoten in Oekraïne: “Compleet onverantwoord”

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz ligt onder vuur. Hij had op een persconferentie in Berlijn laten uitschijnen dat er Britse en Franse troepen raketsystemen in Oekraïne bedienen, en dat nemen die regeringen hem niet in dank af.

gjs

Scholz legde maandag aan journalisten uit waarom zijn land geen Taurus-kruisraketten (erg krachtige wapens die radarsystemen kunnen verschalken, nvdr) naar Oekraïne stuurt. Het bedienen van die wapens zou assistentie van Duitse soldaten vergen in Oekraïne, zei de bondskanselier, en dat vindt hij een brug te ver. “Dit is een wapen dat op erg lange afstand ingezet kan worden”, zei hij. “En wat de Fransen en Britten doen op vlak van targetcontrole (het correct afstemmen van de raketten op doelwitten, nvdr) en steun bij targetcontrole kan Duitsland niet doen.” Hij wil niet dat Duitsland op die manier te dicht betrokken raakt bij de oorlog, maakte hij duidelijk.

Met die uitspraken laat Scholz uitschijnen dat Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die assistentie door soldaten wél al leveren in Oekraïne, en dus eigenlijk actiever betrokken zijn in het conflict dan tot nu aangenomen werd. Dat is vooral in het VK in het verkeerde keelgat geschoten. “Scholz is de verkeerde man in de verkeerde job op het verkeerde moment”, zei Ben Wallace, voormalig Brits defensieminister. Tobias Ellwood, voormalig voorzitter van de commissie Defensie binnen het huis van afgevaardigden, noemde het “een flagrante schending van inlichtingen”, en volgens hem bewust gedaan om de aandacht af te leiden van de “Duitse terughoudendheid om Oekraïne te bewapenen met een raketsysteem op lange afstand”. “Het behoeft geen twijfel dat Rusland dit zal gebruiken om een trapje hoger te gaan op de escalatieladder.”

In Frankrijk werd rustiger gereageerd. Benjamin Haddad, parlementslid van de regeringspartij van president Macron, tweette wel dat de uitspraken van Scholz een “diplomatieke crisis” uitlokken met Londen. “Berlijn staat hiermee helemaal geïsoleerd.” Ook François Heisbourg, adviseur van het Londense Instituut voor Strategische Studies, tweette over de uitspraken van Scholz. “Het lijkt erop dat Scholz even weinig om zijn Britse bondgenoten geeft als om zijn Franse.” Al ziet hij ook een gunstig kantje aan de uitspraken. “Hij doorbreekt zo langzaam het taboe rond de aanwezigheid van NAVO-troepen in Oekraïne.” Zelfs in eigen land krijgt Scholz kritiek. “Compleet onverantwoordelijk”, noemde Norbert Rottgen, parlementslid van CDU, het.

Volgens Justin Crump van Sibylline, een bedrijf gespecialiseerd in geopolitiek, zijn de uitspraken van Scholz “een cadeau voor de Russische propaganda”. “Ze zullen Rusland ertoe aanzetten om buitenlandse strijdkrachten in Oekraïne nog harder te proberen aan te vallen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer