Nieuwe job voor één op de drie ontslagen Sappi-medewerkers

Lanaken -

De sluiting van papierfabriek Sappi kostte honderden medewerkers hun baan. Maar er is licht aan het einde van de tunnel, want 126 mensen zijn alweer aan de slag in verschillende sectoren. “En 70 procent bleef in Limburg.”

Ruim 600 werknemers van Sappi verloren hun job door de sluiting van het bedrijf, 420 kregen hun ontslag sinds januari. Om hen te ondersteunen hebben de VDAB, Sappi, ACV, ABVV, Randstad RiseSmart, gemeente Lanaken en Indufed een tewerkstellingscel opgericht. Daar kunnen de ex-medewerkers terecht voor begeleiding naar nieuw werk. Al 368 ontslagen werknemers werden intensief begeleid. Met succes, want 34 procent is alweer aan de slag, de meesten met een vast contract.

Limburgs succesverhaal

De 126 mensen die een nieuwe baan hebben gevonden, zijn verdeeld over allerlei sectoren. “Verschillenden werken nu bij bedrijven zoals Vandersanden, Profel, Plukon en Farm Frites”, zegt Sandra Moranduzzo van Randstad RiseSmart. “Enkele tientallen konden ook terecht bij Sappi Maastricht, maar ongeveer 70 procent bleef wel degelijk in Belgisch-Limburg aan de slag.”

Erg opvallend is dat twee ex-werknemers voor een serieuze carrièreswitch kozen. Randstad RiseSmart hielp hen de geschikte opleiding te vinden. “Iemand koos ervoor om zich bij te scholen als verpleegkundige, en iemand anders gaat een training volgen tot treinbestuurder”, zegt Moranduzzo.

© eva

Golven

De komende maanden volgen er nog vier golven van ontslagen, en ook deze ex-medewerkers van Sappi kunnen dan terecht bij de tewerkstellingscel. “In eerste instantie zorgen wij ervoor dat ze het ontslag een plaats kunnen geven, en dat ze het rouwproces volgen. Als we daarmee klaar zijn, kijken we naar heroriëntatie, naar het aanleren van nieuwe vaardigheden en nog veel meer. We gaan heel praktisch met de ex-werknemers te werk: van het opstellen van een cv tot coachen in het onderhandelen over hun loon. Als ze dan een baan gevonden hebben, blijven ze nog even in begeleiding. Zo kunnen we zien of ze goed aarden bij hun nieuwe werkgever. Ze staan er dus absoluut niet alleen voor.”

LEES OOK: Laatste werkdag voor meer dan honderd Sappi-medewerkers: “Misschien ga ik nu wel voor de klas staan”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer