Abu Francis blesseerde zich eind augustus op bezoek bij Standard.© Isosport

Plus ArtikelVoetbal Jupiler Pro League: Cercle Brugge - KV Mechelen (zaterdag om 16 uur, live op DAZN)

Cercle Brugge zal allicht geen risico’s nemen met Abu Francis, die vroeger dan verwacht weer fit is: “Ik besef dat ik maar beter niks kan forceren”

Brugge -

Het is money time voor Cercle Brugge. Als groenzwart zaterdag thuis ook KV Mechelen klopt, ligt de weg naar de Champions’ Play-offs helemaal open. Ook zonder leider Hannes Van der Bruggen en topscorer Kévin Denkey is Cercle niet kansloos. Miron Muslic maakte een machine van de ploeg en de wisselstukken liggen klaar en zijn even goed. Na zeven maanden afwezigheid staat Abu Francis weer te popelen om te tonen dat hij een van de betere middenvelders in de Jupiler Pro League is.

Koen Verdruye

Ze hadden het graag nog even uitgesteld en vermeden, maar Kévin Denkey en Hannes Van der Bruggen liepen vorige zondag in Eupen in de gele val. Voor Van der Bruggen was het zijn tiende kaart en dat betekent zelfs twee matchen brommen. Hoe lost Miron Muslic dit op? De beste spits van de Jupiler Pro League vervangen wordt alvast niet evident. Er zijn diverse mogelijkheden met de Braziliaan Felipe diep en Lemaréchal in steun, maar Minda en Olaigbe samen voorin is ook mogelijk en wie weet gooit de trainer wel Efekele voor de leeuwen? In elk geval liet Muslic al weten dat hij een plannetje klaar heeft.

Hugo Siquet traint weer voluit mee en komt bij de selectie. Thibo Somers liep vorige zaterdag op training een hersenschudding op - hij lag zelfs een nachtje in het ziekenhuis - en liep tot dusver enkel wat rondjes. Hij trainde nog niet met de groep. Tweede hamvraag is wie Van der Bruggen vervangt en naast Lopes centraal in het midden komt. Utkus is zeker een optie, maar hij deed het de jongste weken prima achterin. Net zoals Félic Lemaréchal dat sinds het vertrek van Yann Gboho uitstekend doet op positie tien. Hem een rij lager zetten kan zeker, maar zou zonde zijn van zijn creativiteit.

Scheur in de meniscus

Gelukkig is Abu Francis vroeger dan verwacht weer fit. Hij was eind vorig seizoen een revelatie, maar viel op de vierde speeldag eind augustus tegen Standard uit. De middenvelder liep een scheur in de meniscus op en heeft een lange revalidatie achter de rug. Hij werd pas tegen de play-offs verwacht, maar staat binnen Cercle gekend als een harde werker en is nu al fit. Abu Francis zat op de bank tegen Club om de sfeer te snuiven en kreeg al een paar minuten tegen Eupen. Direct na die laatste match gaf hij al te kennen dat hij er helemaal klaar voor was. “Zo kennen we Abu, maar we zullen toch geen risico’s nemen met hem”, repliceerde Muslic al. Abu Francis heeft daar begrip voor: “Ik volg het plan van de medische staf en besef dat ik maar beter niks kan forceren.”

© BELGA

Abu Francis wordt in april 23 jaar en heeft roots in Ghana. Cercle Brugge haalde hem weg bij Nordsjaelland en na een vrij lange aanpassingsperiode ontplofte hij vorig seizoen plots. Hij bleek uiterst complementair aan de zijde van Lopes en/of Van der Bruggen. Na zijn blessure werd nog vlug geschakeld en haalde men Felix Lemaréchal in huis, ook een onvervalste voltreffer en geslaagde transfer. De eerste weken zat Abu Francis down en had hij tijd nodig om zijn blessure te verwerken, maar eenmaal geopereerd draaide hij de knop om en begon hij als een beest te werken aan zijn terugkeer. Eerst in Brugge, ook een paar weken in Monaco en dan weer in Brugge. “Ik kreeg enorm veel hulp en steun van iedereen. Dat was ook nodig, want ik wist niet wat mij overkwam. Dit was mijn eerste zware blessure als prof.”

“Ik kreeg tijdens mijn revalidatie enorm veel hulp en steun van iedereen. Dat was ook nodig, want ik wist niet wat mij overkwam”

Abu Francis

En Abu Francis is een echte prof. Hij werkte hard om snel terug te keren en volgde alle matchen. Bij voorkeur in het stadion, maar als de verplaatsing te moeilijk of te ver was, keek hij van de eerste tot de laatste minuut op televisie. “En dan keek en analyseerde ik hoe Van der Bruggen, Lopes en Lemaréchal het aanpakten in hun centrale rol. En dan was ik vaak onder de indruk, want de ploeg deed het uitstekend. In de voorbereiding verloren we zwaar tegen Lille. Iedereen schreef ons en ons systeem toen af, maar we trokken er de nodige lessen uit. Deze ploeg is enorm hongerig en gretig. Dat merk je op elk moment tijdens zowel de trainingen als de wedstrijden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer