32-jarige man bezweken aan verwondingen na gewelddadig incident, verdachte blijft ontkennen

© TP

Bilzen -

Het slachtoffer (32) van aan gewelddadig incident dinsdag in Bilzen bezweek donderdag aan de opgelopen verwondingen. De onderzoeksrechter liet woensdag Rudi V. (64) aanhouden op verdenking van wat toen nog een moordpoging was, maar hij ontkent.

Phillip Pergens

De 32-jarige Renaud M. bezweek donderdag in het ziekenhuis aan de verwondingen die hij heeft opgelopen bij een gewelddadig incident in Bilzen. Althans, daar lijkt het voorlopig op, want het onderzoek naar de feiten is nog volop bezig. De onderzoeksrechter liet woensdag de 64-jarige Rudi V. aanhouden voor wat toen nog gekwalificeerd werd als een poging moord. De man zou echter beweren het slachtoffer nooit aangeraakt te hebben.

LEES OOK. Man in levensgevaar na zware schermutseling, verdachte opgepakt

De feiten deden zich dinsdag rond het middaguur voor in de Broekemveldweg. Een getuige zag hoe verdachte Rudi V. het lichaam van de dertiger over zijn eigen oprit sleepte. Het ging om een schijnbaar levenloos persoon waarna de zestiger buren zou aanspreken. Zij konden iets verstaan van slagen met een pan, maar een samenhangend verhaal zou het niet zijn geweest.

Van poging naar moord?

Een ambulance en MUG-arts kwamen ter plaatse en moesten de dertiger meermaals reanimeren alvorens ze hem met spoed naar het ziekenhuis overbrachten. Vanwege de levensbedreigende verwondingen vreesden de artsen onmiddellijk voor zijn leven. De kritieke patiënt zou uiteindelijk donderdag overlijden. (Lees verder onder de foto)

Tijdens het onderzoek werd de omgeving waar de feiten zich afspeelden afgezet.© TP

De lokale politie Bilzen-Hoeselt-Riemst arresteerde Rudi V. onmiddellijk na de feiten waarna ze hem verhoorden. Als de bewoner van het huis waar het incident zich afspeelde kwam hij in beeld als verdachte. Hij legde een eerste verklaring af en werd een dag later bij de onderzoeksrechter in Tongeren voorgeleid op verdenking van een moordpoging. De onderzoeksrechter liet hem aanhouden en overbrengen naar de gevangenis. Vrijdag verschijnt hij voor de raadkamer. Of er dan, vanwege het overlijden van de dertiger, een herkwalificatie volgt is nog niet duidelijk.

Onderlinge relatie

Het dossier telt elementen die niet in het voordeel spreken van de zestiger, maar het onderzoek zit nog in een prille fase waarbij de vraagtekens door de lokale recherche beantwoord moeten worden. Dat de verdachte ontegensprekelijk de littekens draagt van een zwaar drugsverleden helpt de zaak niet vooruit. Zo kan Rudi V. erg verward overkomen. Of hij onder invloed was op het moment van het incident is nog niet duidelijk, maar de Bilzenaar ontkent elke betrokkenheid. Evenmin is het geweten wat de exacte relatie tussen de dertiger en zestiger is. Waarom Renaud M. in het huis aanwezig was? Officieel woonde het slachtoffer niet bij Rudi V., maar volgens omwonenden was de overledene wel degelijk recent bij de zestiger ingetrokken.

“Niet het zwart-wit-verhaal wat sommigen er misschien wel van willen maken”

Ysbert Drees

Advocaat van Rudi V.

Buren omschrijven de bewoner van het huis als een man die meestal bedwelmd leek, “maar hij was verder best een vriendelijke man”, luidt het. “Hij ging regelmatig de huizen af om een beetje te bedelen, dan weer voor een sigaret, dan weer voor een beetje eten. Uit medelijden gaf je hem dan iets mee.” Enkele jaren geleden heeft hij zijn zoon moeten afgeven na een fatale overdosis. Toen daarna ook zijn moeder overleed, ging het van kwaad tot erger. Ik denk dat de man zijn houvast in het leven kwijt was en dan maar zijn heil zocht in verdovende middelen.”

Zijn advocaat Ysbert Drees zegt alleszins dat het “niet het zwart-wit-verhaal is wat sommigen er misschien wel van willen maken.” Hij zegt dat het dossier nog in een beginfase zit. “Ik denk dat er nog veel onduidelijkheden zijn, maar ik heb vertrouwen in de politie en hun verdere onderzoek”, besluit de raadsman van verdachte Rudi V.

Speurders deden de nodige vaststellingen.© TP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen