Steven Creyelman (Vlaams Belang) trekt zich terug als kandidaat voor de verkiezingen

Vlaams Belang-Kamerlid Steven Creyelman zal dan toch niet opkomen bij de verkiezingen van 9 juni. Dat meldt de partij in een persbericht. Creyelman stond op de vierde plaats op de Oost-Vlaamse Kamerlijst. Het Vlaams Belang-Kamerlid kwam eind vorig jaar zelf in een mediastorm terecht na het Chinese spionageschandaal rond zijn broer Frank Creyelman.

Steven Creyelman kwam in opspraak in de nasleep van de onthullingen over zijn broer Frank Creyelman.

Die liet zich volgens media-onderzoek jarenlang betalen door een Chinese agent om het Belgische beleid te beïnvloeden en zou daarvoor ook via zijn broer hebben gewerkt. Van die laatste is niet bewezen dat hij effectief op de hoogte was van de Chinese contacten van zijn broer. 

Frank Creyelman werd meteen uit de partij gezet, maar de partij behield het vertrouwen in Steven Creyelman.

"In het geval van Steven Creyelman waren de beschuldigingen onterecht, wat ook bevestigd werd door de Staatsveiligheid, die aangaf dat er 'geen aanwijzingen zouden zijn dat Steven Creyelman zich liet inschakelen door China'", staat donderdag te lezen in een persbericht. 

Toch heeft de heisa rond het spionagedossier meegespeeld in de beslissing om zich terug te trekken uit de verkiezingsrace, erkent Creyelman. "Die onterechte mediastorm heeft me wel aan het denken gezet", klinkt het. 

"Toen de lijsten werden goedgekeurd door de partijraad, merkte ik dat opnieuw alle media-aandacht op mij kwam te liggen. Het heeft me doen inzien dat ik mijn focus wil verleggen naar daar waar mijn hart altijd heeft gelegen: mijn prachtige gemeente Buggenhout en mijn al even prachtige gezin", aldus het Kamerlid.

Meest gelezen