Woonzorgcentrum Ter Vest in Balen.© Tommy Maes

Woonzorgcentrum Ter Vest uit Balen en Thuiszorg Kempen geselecteerd voor project rond zorg voor personen met dementie

Balen, Geel -

Woonzorgcentrum Ter Vest uit Balen is geselecteerd voor een project rond persoonsgerichte zorg van mensen met dementie. Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Hilde Crevits (CD&V) investeert hiervoor 213.000 euro.

Vlaanderen telt 141.000 mensen met dementie, maar dat aantal zal de komende jaren sterk toenemen. De Vlaamse overheid wil zich verder inzetten voor een sterke visie en omkadering van dementiezorg en lanceerde een nieuwe projectoproep. 102 zorgorganisaties stelden zich kandidaat voor Iedereen telt!, een traject waarbij organisaties 20 maanden begeleiding krijgen door het Expertisecentrum Dementie.

“In tijden van personeelskrapte is het hartverwarmend om de ingediende dossiers te lezen”, zegt Jurn Verschraegen, directeur van het Expertisecentrum Dementie Vlaanderen. “De geselecteerde projecten richten zich expliciet op mensen met dementie en hun naasten.”

Elk dossier werd op verschillende criteria door een jury beoordeeld. Woonzorgcentrum Ter Vest uit Balen en Thuiszorg Kempen uit Geel werden geselecteerd in de regio.

“Het voorbije jaar hebben we al sterk ingezet op het levensverhaal van onze bewoners”, zegt Anne Mentens, kwaliteitscoördinator dementie bij woonzorgcentrum Ter Vest. “Mensen zijn geen blanco blad en hebben vaak al een heel leven achter zich als ze hier komen wonen. Door onze deelname aan het project willen we de talenten van onze bewoners meer aan bod laten komen en nog meer inzetten op persoonlijke zorg. Dat het project specifiek gericht is op de organisatie maakt het boeiend.”

Wat het project concreet in de praktijk betekent, is op dit moment nog niet duidelijk. “Op 25 maart komen we samen met een kernteam en het expertisecentrum om te bekijken hoe we onze zorg nog beter kunnen afstemmen op de noden en wensen van onze bewoners.” (SG)

Aangeboden door onze partners