© Tom Palmaers

Roofmoord op Eisdense: “Ik had de politie meteen de waarheid moeten vertellen”

Op het einde van zijn ondervraging vroeg voorzitter Jo Daenen aan de 40-jarige beschuldigde Hikmet Emre hoe hij terugkeek op de feiten met het slachtoffer Wies Donders, die hij op 16 september 2014 doodde in haar woning aan de Elegaststraat in Eisden-Dorp (Maasmechelen). “Ik had het gevoel dat ik mijzelf een tijdlang iets wijsmaakte. Ik had indertijd bij de politie direct de waarheid moeten vertellen. En eigenlijk had ik nog daarvoor de ambulance moeten bellen. Ik zit nu met een schaamtegevoel voor de rest van mijn leven”, antwoordde Hikmet Emre. Bij aanvang van zijn verhoor vroeg hij of hij mocht gaan zitten, omdat hij hartproblemen heeft.

Na het doden van Donders ging hij met vier bankkaarten aan de haal. Liefst 25 keer probeerde hij geld af te halen. Een van de laatste keren wist hij 250 euro af te halen. Naar eigen zeggen had hij toen op een papiertje een code van vier cijfers ontdekt. Via bewakingscamera’s kon Emre ontmaskerd worden. Op 26 september 2014 werd hij aan een bushalte gearresteerd. Aanvankelijk ontkende hij iets met de dood van Donders te maken hebben. Hij zou haar zwaargewond hebben aangetroffen. Hij durfde echter niemand, zoals de hulpdiensten, te verwittigen, omdat hij schrik had door zijn illegale verblijfstoestand in België.

© Tom Palmaers

Vier zonen

Emre Hikmet had van in zijn kindertijd een slechte band met zijn vader. Zijn moeder betekende alles voor hem. Voorzitter Daenen wees Emre erop dat de vier zonen in de assisenzaal zitten. “Dan begrijpt u ook dat Wies Donders veel voor haar vier zonen betekende. U krijgt hier nu een laatste kans om de waarheid te vertellen. De vier zonen moeten voor de rest van hun leven verder met hetgeen u hier gaat vertellen”, zei voorzitter Daenen, die verder ging met de ondervraging van Emre.

“We werden niet gesteund door onze vader. Hij gebruikte veel geweld tegen alle familieleden. Onze vader had in Maasmechelen een huis gekocht waarvoor een lening van 305.000 euro werd aangegaan. Ik moest die lening mee ondertekenen, maar ik weigerde dat. Mijn vader dreigde ermee mijn verblijfsvergunning te laten intrekken”, aldus Emre. Hij had in het onderzoek verklaard dat hij in Turkije gehuwd was, maar dat bleek niet te kloppen. Emre, die met zijn moeder in een appartement verbleef, gaf toe dat zijn moeder elders alleen een domicilieadres had. Eigenlijk wilde Emre in België een uitkering krijgen om nadien naar Turkije terug te keren.

Emre kreeg per week 50 tot 60 euro als sociale uitkering. De rest verdiende hij in het zwart bij in de bouw. Naar eigen zeggen moest hij zijn huisbaas 1.200 euro betalen omdat er een herstelling moest gebeuren aan de elektriciteitsinstallatie, waarmee geknoeid was. Hij moest ook betalen voor terrastegels. Hij kon de 1.200 euro nooit in een keer betalen. Zijn huisbaas dreigde hem en zijn moeder op straat te zetten. De schoonzoon van de huisbaas zou op 16 september 2014 rond 16.30 uur bij Emre passeren om het geld op te halen. Hij gokte ook op voetbalweddenschappen.

Voorzitter Daenen wilde weten van Emre waarom hij zoveel verschillende verklaringen aflegde. “Het was geen kleine fout die ik maakte. Met deze feiten geconfronteerd worden, is moeilijk voor een persoon die gevoelig is. Ik was zo beschaamd over wat ik gedaan heb. Ik dacht toen: wat gaan mijn moeder, mijn broers en mijn omgeving zeggen?”, aldus Emre.

LEES OOK: “Slachtoffer treft geen schuld”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer