Tweeling geboren op het werk van papa en speciale mutsjes in Gent: deze kersverse ouders mochten op schrikkeldag kindje verwelkomen

In het Jan Palfijnziekenhuis in Gent krijgen alle schrikkelbaby’s een speciaal mutsje. Rechts: Matthias en Mulaha mochten in Eeklo een tweeling verwelkomen.© IF/AZ Alma

Vlaanderen -

29 februari: het is misschien wel de meest bijzondere geboortedag die je kan hebben. Ook dit jaar mochten verschillende koppels op schrikkeldag de komst van hun kindje vieren. Onze reporters gingen langs bij enkele kersverse ouders.

cte, jid, bfr, lvw, mvl, bdw, yjs, jro, jdv, hb, wtve, svar, apm, edp

Eeklo: dubbel geluk voor Matthias en Mulaha

Voor Matthias De Petter en Mulaha Sanovic Sanela uit Kaprijke was het dubbel feest op schrikkeldag: zij mochten met dochtertje Estée en zoontje Luka een tweeling verwelkomen. De kersverse ouders waren uiteraard dolgelukkig, des te meer omdat ze er een IVF-traject van drie jaar hebben opzitten.

“Het was even slikken toen we hoorden dat er een tweeling op komst was”, zegt mama Mulaha. “Maar we waren dolgelukkig na een lang en intens traject om zwanger te geraken. We zijn dan ook blij dat onze kinderen op zo’n speciale dag geboren zijn.”

Papa Matthias zag zijn kersverse tweeling overigens op zijn werkplek geboren worden: hij is ICT’er in het AZ Alma in Eeklo. (Lees verder onder de foto)

Tweeling Estée en Luka in het AZ Alma.© AZ Alma

Roeselare: Lucie was perfect op tijd

In het Roeselaarse AZ Delta mocht de materniteit al vroeg aan de slag. Lucie, het derde kindje van Lieke Vercruysse en Pieter-Jan Gevaert uit Staden, werd iets voor 5 uur ’s morgens geboren. Perfect op tijd, want de geboorte was uitgerekend op 29 februari.

“Eigenlijk vond ik dat zelf eerst niet zo tof”, geeft Lieke toe. “Maar nu vind ik het minder erg. Ik vind het zelfs speciaal dat ons dochtertje werd geboren op de dag die men voorspeld had.”

Ondertussen heeft het koppel al een plan klaar en is het duidelijk hoe ze de komende jaren de verjaardag van hun jongste dochter zullen vieren. “Ze zal zelf mogen kiezen. Op 28 februari of op 1 maart. Pieter-Jan stelde grappend voor om het feest precies om middernacht tussen die twee dagen te starten, maar dat is natuurlijk niet zo evident. Maar om de vier jaar gaan we sowieso een groter feest organiseren voor Lucie.” (Lees verder onder de foto)

Schrikkelbaby Lucie met haar trotse papa en mama.© bfr

Gent: mutsjes voor schrikkelkindjes in Jan Palfijn

Jana Van Lancker (27) was uitgerekend om op haar verjaardag (7 maart) te bevallen, maar zij en papa Pieter Van Canegem (31) mochten op 29 februari al hun dochtertje Estée verwelkomen in het UZ Gent. “Ikzelf vind het apart dat ze op 29 februari geboren is, maar Estée gaat dat misschien minder tof vinden”, zegt Pieter. “Ik vind het iets unieks, iets speciaals”, zegt mama Jana. (Lees verder onder de foto)

Jana en Pieter met de kleine Estée.© if

Enkele kilometers verderop, in het Sint-Lucasziekenhuis, mochten Cheyenne Van Rompaey (20) en Kobe Schartz (20) hun zoontje Marley verwelkomen. Dat gebeurde precies op de dag waarop hij uitgerekend was. (Lees verder onder de foto)

Cheyenne en Kobe met hun pasgeboren zoontje Marley.© if

In het Jan Palfijnziekenhuis, ook in Gent, kregen alle kindjes die op 29 februari werden geboren meteen een cadeautje. Het personeel breide zelf mutsjes in de vorm van een cupcake. Bij elk mutsje zat een briefje met de tekst ‘een verjaardag die zo fantastisch is, dat de wereld het maar om de vier jaar aankan’. (Lees verder onder de foto)

Kindjes die op 29 februari geboren werden in het Jan Palfijnziekenhuis, kregen een bijzonder mutsje.© if

Oostende: Drie broers verwelkomen kleine Billie

De eerste schrikkelbaby in het AZ Oostende dit jaar was Billie, die met Bruce (8), Leon (5) en Gaston (2) drie grote broers heeft. “We waren uitgerekend voor 23 februari, maar Billie dacht daar anders over”, zeggen mama Lana Impincs (28) en papa Oquin Bouillart (30) uit Gistel.

“Toen mijn water brak, was dat het eerste wat ik dacht: toch niet op 29 februari? Eigenlijk wilden we dat helemaal niet. Stel je voor: om de vier jaar de verjaardag van je zoon kunnen vieren. Maar uiteindelijk zijn we wel heel blij dat Billie er eindelijk is”, aldus Lana. “Zijn verjaardag vieren op 28 februari zou in mijn hoofd niet kloppen, want dan was hij er nog niet. Dus gaan we dat doen op 1 maart. En uiteraard gaan we om de vier jaar een groot feest geven.”

In het AZ Oostende werden donderdag al minstens zes schrikkelbaby’s geboren: in de loop van de avond was er nog een zevende op komst. Vrij uitzonderlijk volgens hoofdvroedvrow Charlot Demeulemeester. (Lees verder onder de foto)

Billie is het vierde zoontje van Oquin en Lana.© jro

Asse: Aiko wacht tot net na middernacht

Waren Bart Van Beneden en Nele Tiebout uit Ternat deze keer de allereerste Vlamingen die op 29 februari ouders werden? Het zou zomaar kunnen, want hun kindje Aiko arriveerde om 0.08 uur in het Onze-Lieve-Vrouwziekenhuis in Asse. “Ze was uitgerekend voor 24 februari. Maar omdat ze dan nog niet geboren was, hielden we er rekening mee dat ze wel eens op 29 februari geboren zou worden. Eerst wilden we die datum vermijden. Maar kijk, ze heeft zelf gekozen”, lachen de mama en papa. (Lees verder onder de foto)

Nele en Bart uit Ternat mochten nét na middernacht de kleine Aiko verwelkomen.© mvl

Kortrijk: Shana heeft na 17 jaar wachten eindelijk een broertje

Heuglijk nieuws voor Andy Delbeke, Merlinda Deruyck en hun dochter Shana in het AZ Groeninge in Kortrijk, want zij mochten de kleine Alejandro in de armen sluiten. Zus Shana (17) heeft lang moeten wachten op een klein broertje. “Ja, negen maanden”, zegt ze laconiek. “Het is toch apart dat hij op zo’n speciale dag is geboren. Maar ik ben vooral blij dat ik eindelijk een broertje heb.”

“Hij was uitgerekend voor 4 maart, maar hij kon blijkbaar niet meer wachten”, zegt mama Merlinda. “Vanmorgen (donderdag, red.) zei ik nog tegen mijn vriend, liever vandaag niet met dat schrikkeljaar, maar ik ben toch opgelucht dat hij er is.” (Lees verder onder de foto)

Shana en ouders Merlinda en Andy met Alejandro.© bdw

Waregem: koppel uit Eritrea verwelkomt Issak

In het O.L.V. van Lourdes Ziekenhuis in Waregem werd donderdagochtend om 10.20 uur Issak geboren, het zoontje van papa Amanuel Okbay en mama Araya Yemane Senyt. Het koppel ontvluchtte het extreme en onderdrukkende regime in hun thuisland Eritrea, in het oosten van Afrika. Ze wonen nu in Desselgem.

Araya en Amanuel stonden niet meteen stil bij de schrikkeldag. “Voor ons is het sowieso een speciale dag, we hebben niet echt nagedacht over de datum. Maar het is oké, we hebben er geen probleem mee. Of 29 februari nu op de kalender staat of niet, we zullen toch elk jaar Issaks verjaardag vieren.” (Lees verder onder de foto)

Amanuel Okbay (38) en mama Araya Yemane Senyt (35) verwelkomen zoontje Issak.© lvw

Bornem: Marthe en Yannick steken de Schelde over voor geboorte

Marthe Koek (31) beviel om 2.15 uur ’s nachts in het AZ Rivierenland in Bornem van een meisje. “Lily was uitgerekend voor 2 maart”, zegt de kersverse moeder. “Afgelopen nacht rond 1 uur zijn mijn weeën spontaan begonnen en moest ik naar het ziekenhuis.”

Om in het Bornemse ziekenhuis te geraken, moesten ze de Schelde en de provinciegrens oversteken: het jonge gezinnetje komt uit Sint-Niklaas. “Ikzelf ben een Bornemnaar en ons eerste kindje is ook in Bornem geboren”, legt Marthe uit. (Lees verder onder de foto)

Marthe Koek (31) en Yannick Weyn met hun schrikkelbaby Lily in de armen.© rr

Sint-Niklaas: Louise werd eerste van vijf schrikkelbaby’s

Om 10.15 uur werden Reinout De Baere (38) en Sofie Van Oost (32) uit Nieuwkerken-Waas voor de tweede keer ouders. Hun 2-jarige zoontje Jerome mag zich vanaf schrikkeldag grote broer noemen van Louise. De kersverse ouders moesten een weekje vroeger dan gepland afzakken naar het Vitaz-ziekenhuis in Sint-Niklaas, want de kleine Louise werd pas op 6 maart verwacht.

“Eigenlijk hielden we hier beiden absoluut geen rekening mee, tot ik vanochtend wakker werd en meteen wist hoe laat het was. Het is een uniek moment op een unieke dag”, zegt mama Sofie. “Al wordt het nog even kijken of we de taart aansnijden in februari, de maand waarin ik jarig ben of in maart, de maand waarin mijn vrouw jarig is. Wat wel buiten kijf staat is dat we om de vier jaar een groot feest zullen geven.”

Het babygeluk in het Vitaz-ziekenhuis stopte overigens niet bij Louise, want nadien werden er nog vier schrikkelbaby’s geboren. (Lees verder onder de foto)

Reinout, Sofie en broertje Jerome zijn apetrots op hun schrikkelkindje Louise.© yjs

Deinze: Maryam gaat meteen op de foto met vroedvrouwen

Kort na 7 uur zag Maryam Mesmeh het levenslicht in het Sint-Vincentiusziekenhuis in Deinze. De ouders van het meisje wonen in Nevele en zijn afkomstig uit Suriname. Voor het team van hoofdvroedvrouw Sabine Van de Vyver was dit weer een heuglijke gebeurtenis: het hele team vroedvrouwen ging samen met het pasgeboren meisje op de foto. (Lees verder onder de foto)

© jdv

Mechelen: Mira en Sizar hebben er tweede dochtertje bij

Sizar Hanna en zijn vrouw Mira werden om 15.40 uur voor de tweede keer ouders: na dochtertje Emilia (1) is er nu haar zusje Violla. “Wij zijn heel blij dat onze dochter op een speciale dag als vandaag geboren is. We zijn ook dankbaar voor de hulp van het medische team en willen hen via deze weg ook nog eens bedanken.” (Lees verder onder de foto)

Papa Sizar, mama Mira en de kleine Violla.© rr

Aalst: “Ik had het eerst zelf niet door”

In de twee Aalsterse ziekenhuizen ASZ en OLV werden op 29 februari, schrikkeldag, vier kindjes geboren. In het OLV-ziekenhuis zag een baby het levenslicht. Drukker was het in het ASZ, daar kwamen drie kindjes ter wereld, een vierde was donderdagavond nog onderweg.

In het ASZ werden Lis, Mert en Sem geboren. Om 4.56 uur zag Sem Hutsebaut het levenslicht in het ASZ. “Het is ons eerste kindje”, vertelt kersverse papa Mathias. “Dat Sem vandaag geboren is, vinden we best speciaal. Al had ik het eerst zelf nog niet door, het was mijn vriendin die opmerkte dat het een schrikkeldag is vandaag. Als hij dat later zestien wordt, is hij officieel pas vier. Dat is iets uniek, we zullen zijn verjaardag dubbel en dik vieren.”

Enkele kamers verder werd ook Lis Buyl op 29 februari geboren. “Om 11.57 uur werd onze dochter Lis geboren”, zegt trotse papa Tim. “Het was een geplande keizersnede, dus we wisten al op voorhand dat ze op de schrikkeldag geboren zou worden. Hopelijk heeft ze er zelf later geen probleem mee. Een keer om de vier jaar zullen we haar verjaardag met een extra groot feest vieren.”

Ook in het OLV-ziekenhuis kwam er een kindje ter wereld op de schrikkeldag. Om 6.24 uur werd daar baby Maël Biku Yalebo geboren.

Lis (links) en Sem (midden) werden op 29 februari geboren in het ASZ-ziekenhuis, Maël (rechts) op dezelfde dag in het OLV-ziekenhuis.© if

Zottegem: ene schrikkelbaby komt te vroeg, andere te laat

Haar wiegje stond klaar voor 19 maart, maar Elouise, het dochtertje van Sofie Van Geyt (28) en Jonas Maegdewinkel (29) uit Herzele, koos voor de schrikkeldag. “Eigenlijk waren de weeën vorige zondag al gestart”, zegt mama Sofie. “We kamen toen al naar de materniteit in Zottegem, maar dinsdag mochten we weer naar huis. Woensdag begonnen de weeën opnieuw, maar opnieuw mocht ik na een tijdje naar huis. Op de parking van het ziekenhuis is dan mijn water gebroken, dus gingen wij weer naar binnen. Donderdag om 1 uur was Elouise geboren. Hoewel drie weken te vroeg, gaat alles goed met haar.”

Het was nipt, maar donderdag om 0.28 uur werd Philippa geboren in het ziekenhuis van Zottegem. “Philippa was uitgerekend voor eergisteren”, zeggen mama Jolien Vanderdeelen (33) en papa Davy De Schamphelaere (37) uit Scheldewindeke. “Dat ons dochtertje op de schrikkeldag ter wereld is gekomen, vinden we helemaal niet erg. Het is een speciale datum. Om de vier jaar zullen we een groot feest geven en ook op de andere jaren zal het verjaardagsfeestje niet overgeslagen worden.”

Elouise.© if

Philippa.© if

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen