© Kms

Limburg start met bestrijding eikenprocessierups

Overpelt en Lanaken zijn maandag gestart met de bestrijding van de eikenprocessierups. Bree, Kinrooi, Maaseik en Bocholt, de andere gemeenten waar de eikenprocessierups traditioneel voorkomt, starten deze of volgende week met de verdelging.

“Er zal zo lang het weer meezit - niet te koud, niet te veel wind en geen regen - ononderbroken dag en nacht gespoten worden tot alle bomen behandeld zijn”, aldus de gemeente Overpelt in een persbericht. Ook Lanaken is maandag gestart met de verdelging van de eikenprocessierups.

Bestrijdingsmiddel

Om de rupsen te verdelgen maken de gemeenten gebruik van het bestrijdingsmiddel Foray 48B, een biologische insecticide. Het product wordt met een hogedruksproeier in de kruinen van de bomen gespoten. De behandeling is effectief als het 12 uur lang droog is en als er overdag een temperatuur van 15 graden Celsius wordt bereikt. Het biologisch middel is immers gevoelig voor afspoeling door regen, UV-licht en lage temperaturen.

De brandharen van de rups vormen voor de mens een gevaar voor de gezondheid. De pijlvormige, donkere brandharen worden bij ongewenste aanrakingen als afweermiddel actief “afgeschoten” door de rups. Maar de rupsen hoeven niet per se te worden aangeraakt om in contact te komen met de brandharen. De haartjes verspreiden zich met de wind en kunnen zo in contact komen met wandelaars of fietsers.

Na direct contact met de brandharen ontstaat er binnen de 8 uur een rode pijnlijke huiduitslag met hevige jeuk.

LEES OOK: Eerste eikenprocessierupsen in aantocht

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer