Goedkoper internet voor lagere inkomens en gewijzigde rijopleiding: dit verandert op 1 maart

Mensen met een laag inkomen kunnen goedkoper surfen op het internet, begeleiders van nieuwe bestuurders moeten een verplichte opleiding volgen, en in bijna alle treinstations veranderen de openingsuren van de loketten. Ontdek hier wat vandaag verandert.

Sociaal tarief voor internetabonnementen

Meer dan een half miljoen Belgen met een laag inkomen kunnen vanaf vandaag een internetabonnement afsluiten voor maximaal 19 euro per maand. Aan dat vast internetabonnement kan ook een bundel met gsm, televisie of vaste telefonie worden toegevoegd voor maximaal 40 euro.

Mensen die in aanmerking komen, zullen automatisch een brief in de bus krijgen. Wie al jaren recht heeft op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit (dus al van voor de uitbreiding door de gestegen energiefacturen), komt ook in aanmerking voor het sociaal internetabonnement.

Verplichte opleiding voor begeleiders nieuwe bestuurders

Als ouder je kind leren autorijden? Dan zal je vanaf vandaag een verplicht vormingsmoment moeten volgen. De minimale oefenperiode van nieuwe bestuurders wordt ook verlengd van drie naar vijf maanden.

Begeleiders van kandidaat-bestuurders moeten de opleiding minimaal 5 maanden voor het praktijkexamen volgen bij een erkende rijschool of lesgever. Het neemt 3 uur in beslag en kan digitaal of ter plaatse gevolgd worden. De vorming kost 20 euro en is 10 jaar geldig.

Een voorlopig rijbewijs met begeleider is 36 maanden geldig.

De regel geldt voor alle aspirant-bestuurders die vanaf 29 februari een voorlopig rijbewijs met begeleider aanvragen. Nieuwe bestuurders kunnen tot twee begeleiders kiezen om hen te leren autorijden.

Het vormingsmoment was tussen oktober 2017 en maart 2020 al verplicht, maar het werd destijds afgevoerd door een bevoegdheidsconflict. Wie toen al aan de opleiding deelnam, moet dat niet opnieuw doen.

Aanpassing openingsuren stationsloketten

In bijna alle treinstations waar nog loketten zijn, verandert NMBS de openingsuren. In 33 stations zullen de loketten niet meer open zijn in het weekend. Anderen sluiten op zondag, of zijn tijdens de week enkel nog 's ochtends open. 

In sommige stations verschuiven de openingsuren, maar blijven de loketten even lang open per dag tijdens de week. In andere stations worden de openingsuren ingekort. Vaak gaan de loketten 's ochtends later open of sluiten ze 's avonds vroeger de deuren. Zo zullen er in geen enkel station na 20 uur nog loketten open zijn, behalve in Brussel-Zuid.

In grote stations als Antwerpen-Centraal, Brugge, Brussel-Noord, Brussels Airport, Gent-Dampoort, Gent-Sint-Pieters en Leuven zullen de loketten op weekdagen dagelijks minstens 2 uur minder lang bemand zijn. Er zijn maar 4 stations waar er helemaal niets verandert.

Op de website van NMBS kan je de openingsuren van de loketten van alle Belgische stations opzoeken.

Hulplijn Stop it Now! iedere weekdag bereikbaar

De hulplijn Stop it Now! is nu bereikbaar op elke dag van de week. Tot nog toe was dat enkel het geval op dinsdag, woensdag en vrijdag. Stop it Now! biedt ondersteuning aan mensen die zich zorgen maken over hun eigen seksuele gevoelens of gedrag naar minderjarigen toe.

De aanpak van Stop it Now! is belangrijk in kader van preventie van seksueel kindermisbruik en de sensibilisering rond de ondersteuning van personen met seksuele gevoelens of interesses voor minderjarigen.

(Potentiële) plegers van seksueel grensoverschrijdend gedrag naar minderjarigen kunnen Stop It Now! contacteren voor een luisterend oor, advies en ondersteuning. Ook naasten kunnen er terecht. Dat kan via de website, op het nummer 0800 200 50 of via vragen@stopitnow.be. 

Meest gelezen