Vlaming is al vijf dagen vermist op de Azoren, politie zet speurhonden en drones in

De Haan/portugal -

De Portugese politie zoekt al vijf dagen naar een Belg die vermist is geraakt op de Azoren. Dirk Denis (54) verdween tijdens een wandeling rond een kratermeer in een oude vulkaan op São Miguel. Ondertussen vrezen de lokale autoriteiten het ergste.

Junior Verbeeke

Zijn verdwijning werd opgemerkt op 25 februari en doorgespeeld aan de lokale politie op de Azoren. Dirk Denis (54) uit De Haan maakte daar een wandeling rond Lagoa do Fogo, een kratermeer op een oude vulkaan op het eiland São Miguel. Het meer ligt op meer dan 500 meter hoogte.

Het was de partner van Dirk die zondagavond aangifte deed bij de politie. “We zijn meteen een grote zoekactie gestart, maar tot op heden kent die nog geen resultaat”, vertelt Helder Madeiros, woordvoerder van de Comando Regional dos Açores. “En na vijf dagen ziet het er niet goed uit.”

Volgens Madeiros staat het gebied waar Dirk ging wandelen niet meteen te boek als gevaarlijk. “Veel toeristen komen daar op bezoek. Onze zoektocht focuste eerst op de gewone wandelpaden”, aldus Madeiros. Het gebied werd ondertussen uitgebreid. Het probleem: hij kan overal zitten. En we weten niet wat er exact gebeurd is.”

Speurhonden en drones

De politie houdt rekening met verschillende scenario’s. “Mogelijk is hij verloren gelopen, of heeft hij het wandelpad verlaten om het avontuur op te zoeken. Volgens onze informatie had hij de nodige ervaring. We zijn in het bezit van zijn telefoonnummer, maar de batterij van zijn smartphone is plat.” Ondertussen worden de grote middelen ingezet: de brandweer is betrokken, en er worden ook speurhonden en drones gebruikt om het gebied uit te kammen.

De hoop dat Dirk levend en wel teruggevonden wordt, is klein geworden. “Misschien is hij gevallen, of onwel geworden. Zondagavond heeft zijn partner hem voor het laatst gehoord”, weet Madeiros.

Ondersteuning uit België

Ondertussen is er ook een familielid van Dirk afgezakt naar de Azoren: gisteren werd zij verwacht op São Miguel. Ondertussen verschaft ook FOD Buitenlandse Zaken de nodige consuele bijstand in Portugal. “We zijn op de hoogte van de zaak, maar kunnen daar verder niet op ingaan”, zegt Wouter Poels. “De familie krijgt de nodige ondersteuning van ons.”

Ook gisteren werd er volop gezocht in het gebied, al worden de acties gestaakt wanneer het donker wordt. “We willen die mensen vooral duidelijkheid verschaffen over wat er met de man gebeurd is”, gaat het verder. “Maar we moeten realistisch zijn: na vijf dagen is dit een moeilijk verhaal. Maar we stellen alles in het werk om duidelijkheid te verschaffen. Hopelijk kunnen we hem alsnog levend aantreffen”, besluit Madeiros.