© AP

© AP

© AFP

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

LIVE. Begrafenis Navalny in Moskou

Aleksej Navalny wordt vandaag in Moskou begraven. De ordediensten zijn massaal aanwezig, want de uitvaart mag van het Kremlin geen massamanifestatie worden. Volg de gebeurtenissen hier live.

wver

Russische politie arresteert minstens 128 mensen

De Russische politie heeft minstens 128 mensen opgepakt die vrijdag deelgenomen hebben aan bijeenkomsten ter nagedachtenis aan Navalny in negentien steden. Dat meldt de ngo OVD-Info op de berichtendienst Telegram. Volgens OVD-Info zijn zes mensen opgepakt in de Russische hoofdstad.

Dochter Navalny: "Papa, je was een voorbeeld in de hele wereld"

De dochter van Aleksej Navalny, Dasha Navalnaya, heeft op Instagram hulde gebracht aan het overleden vader. Ze noemt haar ouders haar rolmodellen en noemt haar vader "een voorbeeld voor velen in de hele wereld". "Je optimisme en aanstekelijke glimlach, je nieuwsgierigheid en honger naar nieuwe kennis, je ongelooflijke vaardigheid om met iedereen overeen te komen. Je gevoel voor humor en doorzettingsvermogen", somt ze op wat ze mooi aan hem vond. "Je bent altijd mijn voorbeeld geweest, en je blijft dat. Ik hou van je, papa, rust in vrede."
A post shared by Dasha Navalnaya (@dasha_navalnaya)
https://www.instagram.com/p/C3-r3viRHyT/
dasha_navalnaya,  instagram.com

Nog steeds aanschuiven in Moskou om een laatste groet te brengen aan Navalny

Rouwenden blijven aanschuiven

Honderden rouwenden blijven ook na 20 uur (lokale tijd) aanschuiven aan het kerkhof om een laatste groet te brengen aan Navalny, zo bericht de onafhankelijk nieuwswebsite Mediazona op sociale media. De politie laat hen binnen in groepen van vijftig.

Russische politie heeft minstens 45 mensen opgepakt

De Russische politie heeft minstens 45 mensen opgepakt die vrijdag deelgenomen hebben aan bijeenkomsten ter nagedachtenis aan Aleksej Navalny. Dat meldt de ngo OVD-Info op de berichtendienst Telegram. Na een dienst in een kerk een Moskou, is de Russische opposant vrijdag begraven op het Borisov-kerkhof in Moskou. Volgens OVD-Info zijn zes mensen opgepakt in de Russische hoofdstad.

Het graf van Navalny

Ivan Zhdano, medestander van Navalny, maakte een foto van het graf, die wordt gedeeld op sociale media.

Russische Gevangeniscommissie: "Geen overtredingen in gevangenis waar Navalny stierf"

Uitgerekend vandaag deelt de overheidscommissie die de toestand in de detentiecentra monitort mee dat de inspectie van de gevangenis waar Navalny is overleden geen onregelmatigheden aan het licht heeft gebracht. Die verklaring past in de officiële boodschap dat Navalny overleden is aan de gevolgen van een bloedklonter. 

Russische staatsmedia negeerden begrafenis Navalny grotendeels

Ondanks de massale aanwezigheid van sympathisanten en de internationale aandacht voor de begrafenis van Aleksej Navalny heeft de Russische staatsmedia de gebeurtenissen grotendeels genegeerd. Enkel de commentaren van Kremlin-woordvoerder Dimitri Peskov eerder op de dag, waar hij herinnerde aan het feit dat een manifestatie verboden is, werd er bijna geen melding gemaakt van de begrafenis. 

Alleen Rai Novosti en Tass schreven over de begrafenis zelf. Daarbij verwezen ze vooral naar de aanwezigheid van de Amerikaanse ambassadeur op de plechtigheden. De berichtgeving haalde echter niet het bovenste deel van hun nieuwssites. 

Mensen blijven toestromen, kerkhof blijft open

In Moskou is de zon stilaan aan het ondergaan, maar toch blijven er mensen naar het kerkhof komen om afscheid te nemen van Navalny. Het kerkhof mag uitzonderlijk langer open blijven. Team Navalny is de livestream van de begrafenis opnieuw opgestart om ook aan de massale online aandacht tegemoet te komen. 

Politie begint met arrestaties

De Russische politie heeft al verschillende prominente politieke figuren opgepakt die op de begrafenis van Aleksej Navalny aanwezig waren. Dat schrijft nieuwskanaal Sota op X. 

Andrei Morev, plaatsvervangend voorzitter van de in Moskou gevestigde partij Yabloko, werd aangehouden samen met een collega. Het is niet duidelijk of hij ondertussen al weer is vrijgelaten. Ook parlementslid Anton Kartavin uit Novosibirsk werd aangehouden, zo blijkt uit een foto die de man op sociale media plaatste vanuit een politiewagen. 

Kerkhof gaat over tien minuten dicht, maar rouwenden blijven toestromen

Het Borisovskoje-kerkhof waar Aleksej Navalny sinds deze namiddag begraven ligt, moet over tien minuten de deuren sluiten. Toch blijven er sympathisanten van Navalny toestromen om een laatste groet aan de man te brengen. Een voor een lopen ze langs om bloemen neer te leggen. 

Het heeft er alle schijn van dat de Russische autoriteiten de begrafenis zo snel mogelijk achter de rug willen hebben. Zo was de priester die de begrafenis moest leiden volgens twee bronnen onder druk gezet om de dienst zo kort mogelijk te houden. Nu moet ook het kerkhof de deuren dichtdoen.  

Mensen mogen begraafplaats nu toch op

De honderden mensen die buiten de begraafplaats stonden om hulde te brengen aan Aleksej Navalny krijgen nu toch de kans om een laatste groet te brengen op de begraafplaats. Dat is te zien op livebeelden. Het is allemaal strak georkestreerd, met goed afgebakende rijen voor wie naar binnen en naar buiten wilt. De politie houdt een oogje in het zeil en geeft mensen instructies over waar ze heen moeten.

Weduwe Navalny: "Ik ga alles doen om je trots te maken daarboven"

De weduwe van Aleksej Navalny, Joelia Navalnaya, heeft op X afscheid genomen van haar echtgenoot. "Bedankt voor 26 jaar absoluut geluk", schrijft ze. "Ja, zelfs voor de afgelopen drie jaar van geluk. Van liefde ook, omdat je me altijd hebt gesteund, omdat je me zelfs vanuit de gevangenis aan het lachen hebt gemaakt, omdat je altijd aan me hebt gedacht. Ik weet niet hoe ik zonder je moet leven, maar ik zal proberen je daarboven blij voor me te maken en trots op me te maken. Ik weet niet of ik het aankan of niet, maar ik zal het proberen."

"We zullen elkaar zeker nog ontmoeten", schrijft ze. "Ik heb zoveel verhalen die ik je nog moet vertellen, en ik heb zoveel liedjes voor je bewaard op mijn telefoon. Stom en grappig, verschrikkelijke liedjes ook, maar ze gaan over ons en ik wilde je er heel graag naar laten luisteren. En ik wilde heel graag zien hoe je naar ze luisterde, lachte en me vervolgens omhelsde. Ik hou voor altijd van je. Rust in vrede."

"Slaap zacht, Lyoha"

De kist met het lichaam van Aleksej Navalny is in het graf neergelaten. Het was alweer een emotioneel moment, dat door veel aanwezigen werd bijgewoond en dat verliep op de tonen van My Way van Frank Sinatra. "Slaap zacht, Lyoha", riepen mensen in het publiek. Lyoha is een bijnaam van wijlen Navalny. 

Kist wordt in graf neergelaten

De kist met het lichaam van Navalny erin wordt op de begraafplaats in het graf neergelaten op de tonen van Frank Sinatra's My Way. Dat meldt het team van de overleden opposant. Wat aan het gebeuren is, is niet altijd even goed te zien op de livestream omdat Rusland er volgens datzelfde team alles aan doet om de communicatie te verstoren.

Rouwenden brengen laatste groet

Op de livestream van Team Navalny is te zien hoe de ene na de andere persoon op het kerkhof de kist van Navalny benadert, hem op het voorhoofd kust en een bloem achterlaat. Op de achtergrond speelt klassieke muziek. De begrafenis gaat aan een hoog tempo vooruit. Volgens Leonid Volkov, een van de presentatoren van de uitzending, is de priester verplicht door de autoriteiten om de dienst heel kort te houden. 

Politie blokkeert lijkwagen, agenten voeren controles uit op de weg naar het kerkhof

Volgens nieuwssite Meduza houdt de politie de lijkwagen tegen aan de ingang van het kerkhof. "De auto met zijn doodskist staat gewoon naast de begraafplaats en ze dragen Aleksej niet naar binnen", zei medestander van Navalny Ivan Zhdanov aan het nieuwsmedium. Op beelden van Sota is te zien hoe de politie Moskovieten controleert op weg naar het kerkhof waar Navalny wordt begraven. De oproerpolitie is in grote getale aanwezig.
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer