Aan de kerk is al heel wat volk samengekomen.
AFP or licensors

Aleksej Navalny wordt straks begraven in Moskou: al veel volk, maar zal de buitenwereld iets te zien krijgen?

In Moskou wordt vanmiddag de Russische opposant Aleksej Navalny begraven. Buiten aan de kerk staat nu al veel volk te wachten. De grote vraag is hoeveel de buitenwereld van de plechtigheid en begrafenis te zien zal krijgen. "De politie is op alles voorbereid."

Om 12 uur Belgische tijd vindt een religieuze plechtigheid plaats in een kerk in het zuiden van Moskou. "Navalny profileerde zich als een Russisch-orthodox-gelovige, dus de familie stond erop dat hij een kerkelijke uitvaart zou krijgen", zegt correspondent Geert Groot Koerkamp in "De ochtend". De kerk bevindt zich op een tweehonderdtal meter van een flatgebouw waar Navalny ooit woonde.

Navalny's familie had ook gehoopt op een publiek afscheid voor die kerkelijke dienst, waar toespraken gehouden zouden kunnen worden. Maar de zoektocht naar een zaal verliep uiterst moeilijk, ook al is Moskou ervan vergeven. "Overal kregen ze nul op het rekest. Het werd niet toegestaan. Mensen waren kennelijk bang om dat te doen", zegt Groot Koerkamp. "Het zal dus bij een korte kerkdienst zonder speeches blijven."Ā 

Optocht naar begraafplaats

Na de kerkdienst wordt de kist in een optocht naar een begraafplaats gebracht, op een halfuur wandelen van de kerk. Mogelijk zal de kist gevolgd worden door een grote groep mensen. De entourage van Navalny riep zijn aanhangers de voorbije dagen op om massaal naar de kerk te komen.

Enkele uren voor het begin van de kerkdienst was er inderdaad al redelijk wat volk opgedaagd. Dat was te zien op rechtstreekse beelden die persagentschappen doorsturen. Volgens de entourage van Navalny zouden al meer dan 1.000 mensen naar de kerk afgezakt zijn.

Rond 14 uur onze tijd (16 uur Russische tijd) wordt Navalny begraven. "Het uur is opmerkelijk", geeft Groot Koerkamp aan, "omdat begrafenissen meestal vroeger plaatsvinden". "16 uur plaatselijke tijd betekent dat er nog maar een uurtje is voor de begraafplaats gaat sluiten. Dat zal niet toevallig zijn."

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Groeten of niet?

De weduwe van Navalny en zijn kinderen zullen niet aanwezig zijn op de begrafenis. Zij verblijven in het buitenland en naar Rusland gaan, houdt voor Joelja Navalnaja te veel risico's in om opgepakt te worden. Navalny's ouders zullen er waarschijnlijk wel zijn.

De grote vraag is hoeveel de buitenwereld van de plechtigheid en de begrafenis te zien zal krijgen. De entourage van Navalny wil de plechtigheid in de kerk rechtstreeks uitzenden op YouTube, maar de kans dat dat zal lukken, lijkt klein.Ā Op de poorten van de kerk staat duidelijk vermeld dat het verboden is om te filmen. De voorbije dagen doken ook geruchtenĀ op over apparatuur die opgehangen werd en mogelijk gebruikt zou worden om opnames te verstoren.Ā 

In de omgeving van de kerk zijn ook overal hekken geplaatst om de mensen op een zekere afstand te houden. Ook aan de begraafplaats zijn veiligheidsmaatregelen getroffen. Er staan onder meer hekken en metaaldetectors opgesteld.

Het is de bedoeling van de familie dat mensen de open kist van Navalny in de kerk zouden kunnen groeten, maar het valt af te wachten of dat toegelaten zal worden. Nu al wordt gezegd dat enkel de moeder van Navalny binnengelaten zou worden.

Het is ook afwachten of de ordediensten een grote optocht met duizenden mensen van kerk naar begraafplaats zal toestaan. De politie is op alles voorbereid, weet Groot Koerkamp. "En ik vrees dat het niet zonder aanhoudingen zal blijven." Er is intussen al sprake van enkele aanhoudingen van oppositieleden die naar de kerk in Moskou op weg waren.

Aleksej Navalny stierf op 16 februari in een strafkolonie in het westen van Siberiƫ, waar hij een straf van bijna 30 jaar uitzat. Volgens de Russische autoriteiten is hij een natuurlijke dood gestorven, maar zijn familie en entourage vermoeden dat hij vergiftigd is.

Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen