Aankoop “Den Grooten Hof” door stad Landen officieel goedgekeurd: “Willen het beschermen tegen bebouwingsprojecten”.© ROBtv

Historische boomgaard blijft behouden

Attenhoven -

Landen is een stukje erfgoed rijker. De gemeenteraad keurde zopas de aankoop van De Grooten Hof in Attenhoven officieel goed. Op die manier wil het bestuur het dorpsgezicht, gelegen aan de historische boomgaard, beschermen.

Attenhoven is historisch gezien een dorp van fruit- en boomgaarden. “Het perceel De Grooten Hof is ieen van de laatste overblijfselen van het dorpshart van Attenhoven”, zegt schepen van Toerisme Gary Peeters (CD&V). “Het speelt bovendien een belangrijke rol in het groenblauwe netwerk van de stad en van de Dormaelbeekvallei. De boomgaard sluit namelijk aan op het Beemdenpark, een deel van de vallei van de Dormaelbeek.”

Voor de verwerving van dit perceel werd in het najaar van 2023 een subsidieaanvraag ingediend bij de Vlaamse overheid voor de cofinanciering voor de aankoop van de grond. Door de eigenaars werd toen een verkoopbelofte aan de stad ondertekend. Nu werd de aankoop definitief goedgekeurd.

Openbaar

“Door de historische boomgaard aan te kopen, kunnen we deze locatie vrijwaren van bebouwing”, zegt burgemeester Gino Debroux (L’anders). “Op dit ogenblik is een gedeelte van de historische boomgaard nog bestemd als onbebouwde kavel in woongebied met landelijk karakter. De mogelijke ontwikkeling hiervan heeft uiteraard een enorme impact op de toekomst van het beschermde landschap. Dankzij deze aankoop kunnen we het gebied inrichten als een boomgaard met openbaar karakter voor de buurtbewoners en de bezoekers van recreatiegebied De Beemden.”

  (VDT)

Aangeboden door onze partners