GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Zutendaal ondersteunt verenigingen: subsidies voor herbruikbare bekers, security en goede doelen

ZUTENDAAL
Meerderheid: ZVP (12)Oppositie: CD&V (6)

Subsidies: Het gemeentebestuur van Zutendaal gaat extra middelen uittrekken om het verenigingsleven te verbeteren en lokale evenementen te ondersteunen. Zo komen er subsidies voor het gebruik van herbruikbare bekers, veiligheid en goede doelen.

Het was met een zekere genoegdoening dat schepen Yannick Eurlings (ZVP) de nieuwe subsidiereglementen aan de raad voorstelde. Zo gaat het bestuur extra geld voorzien voor de aankoop van herbruikbare bekers. “Elke vereniging die in aanmerking komt voor de subsidie kan rekenen op 50 procent van het factuurbedrag voor de huur van herbruikbare bekers”, zegt Eurlings. “De organisator kan de toelage één keer per jaar aangevraagd worden.” En daar had oppositieraadslid Veerle Remans (CD&V) het moeilijk mee. “Kunnen we daar niet van maken: meerdere keren per jaar met een maximum van 250 euro?”, vraagt Remans. “Daarmee verandert er niets aan het budget, maar het geeft een kleine vereniging de mogelijkheid om meer activiteiten te organiseren.” Een terechte opmerking, vond Eurlings die ook inging op het voorstel van Remans. Nog kunnen verenigingen terugvallen op bijkomende steun voor het beveiligen van fuiven. Voor het inhuren van security is er steun voorzien voor de helft van de beveiligingsfactuur met een maximum van 400 euro per event. Verenigingen die activiteiten voor goede doelen organiseren zien hun opbrengst met de hulp van de gemeente verdubbelen.

Huisvestingstool: De raad gaf voorts groen licht voor de ondertekening van het protocol voor de Vlaamse Huisvestingstool. Dat geeft de gemeente de mogelijkheid geregistreerde huisvestingsplaatsen te consulteren, te valideren en toe te kennen aan tijdelijk gevluchte Oekraïeners en ook om er beschikbare huisvestingsplaatsen aan toe te voegen.

Aangifte: Oppositieraadslid Veerle Remans (CD&V) wil een vereenvoudiging voor een melding of aangifte bij overlast. “Nu weten mensen dikwijls niet voor welke vorm van overlast ze bij welke dienst moeten zijn ”, zegt Remans. De meerderheid bekijkt op welke manier verduidelijking mogelijk is. (cn)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer