Het meer in de Azoren waarond de man vermist is geraakt.
Paulo Figueiredo via Pixabay

Man (54) uit De Haan al dagen vermist op de Azoren

Een man van 54 uit De Haan is al bijna een week vermist op de Azoren, een eilandengroep voor de kust van Portugal. De man verdween tijdens een wandeling rond een kratermeer. De Portugese politie zoekt de man met speurhonden en drones, maar voorlopig nog zonder resultaat.

Op 25 februari ging de partner van Dirk Denis uit De Haan de verdwijning melden bij de lokale politie op de Azoren. Dirk was gaan wandelen rond Lagoa do Fogo, een kratermeer op een oude vulkaan op het eiland São Miguel, op meer dan 500 meter hoogte, maar hij keerde niet meer terug.

"We zijn meteen een grote zoekactie begonnen, maar dat leverde nog niet veel op", vertelt Helder Madeiros, woordvoerder van de Comando Regional dos Açores. "En na vijf dagen ziet het er niet goed uit."

"Mogelijk gevallen of onwel geworden"

Het gebied waar de man verdween zou eigenlijk niet gevaarlijk zijn. "Daar gaan veel toeristen wandelen. We hebben daarom eerst de gewone wandelpaden uitgekamd. Ondertussen hebben we ons zoekgebied uitgebreid. We weten niet wat er gebeurd is. Hij kan natuurlijk overal zitten."

"Misschien is hij gevallen of onwel geworden. Hij kan verloren gelopen zijn of buiten het wandelpad gaan stappen zijn. Zondagavond heeft zijn partner hem voor de laatste keer gehoord. Volgens onze informatie had hij de nodige ervaring. We beschikken over zijn telefoonnummer, maar de batterij van zijn smartphone is leeg."

Drones en speurhonden

De grote middelen werden ingezet: de brandweer is betrokken en er worden ook speurhonden en drones gebruikt om het gebied uit te kammen. "We moeten realistisch zijn: na vijf dagen is dit een moeilijk verhaal. We stellen alles in het werk om duidelijkheid te verschaffen. Hopelijk kunnen we hem alsnog levend aantreffen", besluit Madeiros. 

De FOD Buitenlandse Zaken biedt de nodige bijstand in Portugal. "We zijn op de hoogte van de zaak, maar kunnen daar verder niet op ingaan", zegt woordvoerder Wouter Poels. "We geven de familie wel de nodige ondersteuning." De zus van de man is gisteren op de Azoren aangekomen.

Dirk Denis op de Azoren.

Meest gelezen