VAR-schandaal in Kroatië: scheidsrechtersbaas stapt op na gefabriceerde audiotapes

De Kroatische voetbalbond HNS moet op zoek naar een nieuwe scheidsrechtersbaas. Bruno Maric is opgestapt nadat hij het middelpunt was van een VAR-schandaal, waarbij hij audiofragmenten fabriceerde om de arbitrage te steunen.

Vincent Van Genechten
Bron: De Telegraaf

Aanleiding voor de hele rel is de wedstrijd Osijek - Dinamo Zagreb van 3 september. De thuisploeg leek op weg naar een knappe zege tegen de recordkampioen, maar in het laatste kwart van het duel verdween de 2-0 voorsprong. Eerst door een normale treffer, maar in de 88e minuut en in de 99e minuut mocht Zagreb vanaf elf meter toeslaan, wat Bruno Petkovic tot tweemaal toe feilloos deed: 2-3.

De twee strafschoppen zorgden voor dusdanig veel rumoer binnen voetbalminnend Kroatië dat scheidsrechtersbaas Bruno Maric zich genoodzaakt voelde om de dag na de wedstrijd een persconferentie te beleggen. Hierin verdedigde hij het optreden van scheidsrechter Mario Zebec en zijn VAR-assistenten.

Een van de bewijsstukken die hij aanleverde om zijn betoog te ondersteunen, was een audiofragment, waarin er rustig gecommuniceerd werd tussen Zebec en het VAR-centrum. Hoor hoe professioneel het eraan toegaat, onder de grote druk in deze hectische slotfase, zo was de redenatie van Maric. Case closed. Althans, dat dacht hij.

Deze week, bijna een half jaar na de bewuste wedstrijd, is er andere audio uitgelekt, waarbij er flink over en weer gescholden wordt tussen Zebec en de VAR. HNS erkende niet veel later dat de tape die Maric destijds had laten horen niet echt was, maar in de uren voor de persconferentie snel nog even in elkaar was geknutseld. Maric diende ondertussen zijn ontslag in. Hij verklaarde zijn actie nog wel door te stellen dat zijn actie “enkel was bedoeld om de Kroatische bevolking te overtuigen dat we niets verbergen hebben.”