Roofmoord op Eisdense: “Slachtoffer zou nog geleefd hebben als ik een verblijfsvergunning had”

Voor het Tongerse hof van assisen hebben vier speurders van de federale gerechtelijke politie Limburg maandagnamiddag in een powerpointpresentatie het verloop van het gerechtelijk onderzoek getoond naar de roofmoord op de 64-jarige Wies Donders op 16 september 2014. Zij werd door de oudste van haar vier zonen twee dagen later levenloos aangetroffen in de logeerkamer op de eerste verdieping van haar woning op de Elegaststraat in Eisden-Dorp (Maasmechelen). Er werden ook gruwelijke beelden van het slachtoffer getoond, waar de beschuldigde Hikmet Emre niet naar keek. Hij keek zelfs geen enkel moment naar de presentatie op het projectiescherm. Volgens hem zou Wies Donders nog geleefd hebben, als hij een verblijfsvergunning had.

Wies Donders lag op haar rug in een plas bloed. Volgens een wetsdokter was er bruut, stomp geweld uitgeoefend op de halsstreek. Het keelskelet van Donders was verbrijzeld. In de borststreek onder de huid was er een inwendige bloeding, wat erop zou wijzen dat Emre op haar gestampt heeft. Op de plaats waren ook plantaardige sporen gevonden.

Emre verklaarde maandag dat hij zich niet kon herinneren hoe gewelddadig hij te keer was gegaan. Hij kon zich herinneren dat hij maar één keer had geslagen. “U kan toch alleen maar de bedoeling hebben gehad om haar te doden, als we naar het gebruikte geweld kijken? “, vroeg de voorzitter. “Ik zal dat op dat moment zo gewild hebben, anders had ik het niet gedaan. Als ik een verblijfsvergunning had gehad, zou die vrouw nog geleefd hebben”, klonk het bij Emre.

Sinds 19 maart 2013 verbleef Emre illegaal in België. In zijn visie was hij echter niet illegaal in ons land. “Ik ging iedere maand naar het gemeentehuis om te melden waar ik verbleef. Ik kon gaan en staan waar ik wilde”, aldus Emre, die later in het onderzoek zou verklaren dat hij toch wel schrik had dat iemand hem als illegaal zou aangeven. Als klusjesman deed hij vooral verfwerken in het zwart. Hij werkte samen met A.O. die voor Emre en zijn moeder een huurcontract had geregeld voor een appartement in de Dokter Haubenlaan, tegenover het gemeentehuis in Mechelen-aan-de-Maas.

Gestolen bankkaarten

In het onderzoek werd verkeerdelijk een persoon opgepakt als mogelijke verdachte voor de roofmoord. Die persoon kwam in beeld tijdens het bekijken van de beelden van de bewakingscamera’s tijdens de pogingen tot geldafhalingen met de gestolen bankkaarten. Deze man had helemaal niets met de feiten te maken. De speurders konden hem alleen maar hun excuses aanbieden. De beelden en informatie van de bankinstelling bleken niet te kloppen.

Hikmet Emre zou met zijn werkmakker gebabbeld hebben over het feit dat er iemand met dezelfde achternaam opgepakt was voor de dood van Wies Donders. Emre had er nog mee gelachen en er grapjes over gemaakt. De diverse verklaringen van Emre kwamen maandag kwetsend en confronterend over voor de burgerlijke partijen in de zaal. De speurders staken volgens case officer Johan Schreurs 4.000 manuren in het onderzoek en stelden bijna 400 pv’s op. Dinsdag gaat het getuigenverhoor verder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer