© BELGA

Brian Riemer over het gele gevaar bij Anderlecht: “We hebben er al over nagedacht. Het is zaak om dat goed te managen”

Een terugkerend fenomeen: spelers die vlak voor het einde van de competitie hun vijfde gele kaart nemen. Ook bij Anderlecht zijn ze er bewust mee bezig. Vertonghen nam de zijne in het slot van de wedstrijd tegen Brugge. Ook Leoni, Patris, Stroeykens en Sardella hebben er vier achter hun naam staan. “Het is zaak om die gele kaarten goed te managen.”

Wout Libin

Vier spelers op kaart van schorsing

Elk jaar zien we opnieuw dezelfde taferelen: spelers die vlak voor het begin van de play-offs nog snel hun vijfde gele kaart pakken. Zo staan bij Anderlecht zowel Patris, Leoni, Stroeykens als Sardella op vier gele kaarten. Tijdens de play-offs begint elke speler met een schone lei. Enkel wanneer ze die fatale vijfde in de laatste wedstrijd tegen Kortrijk nemen, missen ze dus de eerste wedstrijd van de play-offs. Maar ook dat (kleine) risico lopen ze liever niet.

Dat is iets waar elke trainer rekening mee houdt, daar hoeven we niet moeilijk over doen. Zo ook Riemer: “Uiteraard weten we dat deze spelers op één kaart van een schorsing staan. We hebben er al over nagedacht. Het is zaak om dat goed te managen. Iedereen die voetbalt, weet dat het niet gemakkelijk is om zomaar een gele kaart te pakken. Als je het te opzettelijk doet, riskeer je misschien een rood karton onder de neus geschoven te krijgen. Net zoals het niet ideaal is met een vroege gele kaart te spelen. Bovendien is het niet de bedoeling dat ze alle vier in dezelfde wedstrijd geel krijgen. Maar ik zal niet boos worden als één van die jongens een gele kaart pakt.”

Eerste basisplaat Gattoni

Jan Vertonghen, die moet zich geen zorgen meer maken om een vijfde gele kaart. De verdediger ging er in de wedstrijd tegen Club Brugge opzichtig naar op zoek en vond die ook. Waardoor de wedstrijd tegen Eupen ideaal is om Federico Gattoni zijn eerste basisplaats te gunnen. “Ik ben heel blij dat we hem eindelijk te zien gaan krijgen” aldus Riemer. “Federico heeft een fantastische persoonlijkheid en heeft een heel positieve invloed op de groep. Wat zijn kwaliteiten zijn? Hij is niet van de grootste, maar heeft wel een uitstekende sprongkracht.”

© Isosport

“Bovendien is hij heel atletisch, snel en agressief. Een typische Zuid-Amerikaanse verdediger. Hij speelde in het verleden ook altijd in voetballende teams waardoor hij in balbezit ook bovengemiddeld is. Kortom, het is het ideale moment hem in de ploeg te droppen. Zo kan hij eraan wennen om aan de zijde van Zeno Debast te spelen. Wie weet hebben we hem nog nodig in de play-offs.”

Verschaeren en Delaney fit

Afsluiten deed Riemer met een medische update van de geblesseerden. Verschaeren viel vorige zondag in de wedstrijd tegen Brugge uit. Niets al te ernstig. “Yari kreeg een trap waardoor hij een dead leg kreeg”, legde Riemer uit. “De eerste twee à drie dagen moest hij nog revalideren, maar hij traint nu alweer mee met de groep en is dus klaar om aan de wedstrijd te starten.”

“Ook Delaney is helemaal fit, maar hij heeft toch langer aan de zijlijn gestaan dan we verwacht hadden. Dus moeten we toch wat voorzichtiger met hem omspringen. Het lijkt waarschijnlijker dat hij een minuut of dertig krijgt. Ashimeru en Amuzu hopen we te recupereren na de interlandbreak. Voor Moussa N’diaye zit het seizoen er hoogstwaarschijnlijk op.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer