Nina (64) ziet zes maanden voor haar pensioen The Body Shop failliet gaan: “Met hart en ziel gedaan, en dan kom je zoiets tegen”

Het doek valt binnenkort over The Body Shop in Kortrijk.© vkk

Kortrijk -

Afgelopen woensdag werd de Belgische tak van The Body Shop failliet verklaard. Dat nieuws sloeg ook in als een bom bij Nina De Jonge (64). Zij is zelfstandig uitbaatster van de Kortrijkse Body Shop. “Hallucinant, het is het einde van een tijdperk.”

Kris Vanhee

Ze had het zich na 32 jaar anders voorgesteld. De succesvolle The Body Shop is straks niet meer. De Belgische afdeling werd woensdag failliet verklaard. Nina De Jonge (64), de zelfstandige uitbaatster van de Kortrijkse The Body Shop, zou in oktober met pensioen gaan. “Het draait even anders uit”, zegt de Kortrijkse.

“Het is eigenlijk hallucinant. Het is het einde van een tijdperk. Wij waren dertig jaar geleden onze tijd ver vooruit. We dachten zelfs al ecologisch. Nu valt het doek. Door het faillissement stoppen de leveringen, maar ik blijf open zolang ik kan.”

LEES OOK. Ook Belgische tak van The Body Shop failliet verklaard

De Jonge deed aan klantenbinding, want ze stond zelf in de zaak op de hoek van de Lange Steenstraat met de Doorniksestraat. “Ik heb zeker een band met mijn klanten. Je kan niet geloven hoe populair The Body Shop nog was of is.” (lees verder onder het kadertje)

“Ik heb hier een lijst van vier pagina’s met klanten die bellen om deze of gene parfum te reserveren, zoals de White Musk. Onze parfumlijn is best nog in trek. Ik krijg telefoontjes van overal, van Sint-Niklaas, vanuit Leuven. Ik hoop via de curator al die mensen tevreden te kunnen stellen. Een aantal producten zijn al uitverkocht. Ik heb echter nog een ruime stock waarmee ik klanten nog kan helpen. Ik hoop zeker nog op de maanden maart en april. Als er geen voorraad meer geleverd wordt, dan zal het op een bepaald ogenblik noodgedwongen stoppen.” (lees verder onder de foto)

De producten van The Body Shop zijn nog altijd in trek.© VKK

In de winkel zelf is het een komen en gaan. “Het is best emotioneel”, zegt De Jonge. “Daarom wil ik ook liever niet op foto. Ik heb dit met hart en ziel gedaan en dan kom je aan de vooravond van een mooi afscheid zoiets tegen.”

The Body Shop werd in 1976 in Brighton opgericht door Anita Roddick, met de visie om de schoonheidsindustrie te veranderen. Haar aanpak leidde in 1987 tot de introductie van het Community Trade-programma, dat ervoor zorgde dat het merk leveranciers van grondstoffen had uit meer dan 20 landen over de hele wereld, met als doel grondstoffen van de hoogste kwaliteit te verkrijgen en tegelijk lokale gemeenschappen te helpen. Het maakte de keten erg populair. Nu is er een einde gekomen aan dat tijdperk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen