Bart De Wever (N-VA, links op de foto) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang).© belga

Nieuwe peiling: Vlaams Belang scoorde nooit hoger, N-VA zakt voor het eerst onder de 20 procent

In een nieuwe peiling van De Standaard en VRT NWS zakt de N-VA, in 2019 nog afgetekend de grootste Vlaamse partij, onder de 20 procent. De strijd om het marktleiderschap met Vlaams Belang lijkt verloren, luidt de conclusie van onderzoekers Stefaan Walgrave en Jonas Lefevere (UA): de extreemrechtse partij peilt op net geen 28 procent. “Geen goede peiling”, reageert Bart De Wever bij VRT NWS.

blg, red

Na Vlaams Belang en N-VA is Vooruit virtueel de grootste partij, al volgen de socialisten met 13,7 procent wel op ruime afstand. Ten opzichte van dezelfde peiling vorig jaar verliezen ze bovendien meer dan 3 procentpunten. Mogelijk zit het aftreden van voorzitter Conner Rousseau daar voor iets tussen, al waarschuwen de onderzoekers dat het verschil met 2023 nét niet statistisch significant is.

LEES OOK. De Wever dreigt ermee Vlaamse regering met Vlaams Belang te vormen: “Dit is strategie van iemand die aan het einde van zijn Latijn is”

Voor de CD&V lijkt de constante neergang in de peilingen dan weer ten einde. De christendemocraten halen 11,3 procent, nog altijd fors minder dan hun verkiezingsresultaat van 15,4 procent in 2019 maar wel een stuk beter dan de peilingen van de voorbije jaren, waar ze nooit boven de 10 procent uitkwamen.

LEES OOK. Melissa Depraetere (Vooruit) over de racismerel en haar voorzitterschap: “Ik doe het liever dan ik had gedacht”

Na CD&V volgen de kleinere partijen op een zakdoek. De extreemlinkse PVDA voert de staartgroep aan, met 10,7 procent van de kiesintenties. De partij verdubbelt daarmee het verkiezingsresultaat van 2019. Open VLD volgt met 9 procent, stabiel in vergelijking met 2023. Rode lantaarn is Groen, dat 8,2 procent haalt en daarmee ruwweg 2 procent moet prijsgeven sinds de verkiezingen van 2019.

Zeker onderaan het peloton zijn de verschillen tussen de partijen erg klein. Dat 10 procent van de kiezers volgens De Stemming nog onbeslist is, speelt in juni dus mogelijk een belangrijke rol: die respondenten werden immers niet meegenomen in het onderzoek. Hetzelfde geldt voor wie aangaf niet, blanco of ongeldig te zullen stemmen.

Onderlinge verschuivingen

Interessant zijn ook de onderlinge verschuivingen tussen partijen. Zo verliest de N-VA massaal stemmen aan het Vlaams Belang, maar is er ook verlies richting Vooruit en zelfs PVDA. De Vlaams-nationalisten halen wel kiezers bij CD&V en Open VLD. Die laatste partij verliest op links aan Vooruit, op rechts aan N-VA en Vlaams Belang en in het centrum aan CD&V. Die stemmen worden nergens teruggewonnen. Voor het Vlaams Belang geldt het omgekeerde: die partij wint zo goed als overal en verliest nergens. Vooruit tot slot wint van alle partijen, op PVDA en Vlaams Belang na.

“Dit is geen goede peiling”, reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever bij VRT NWS op De Stemming. “Als dit de uitslag zou zijn, is mijn grootste vrees dat men die zou misbruiken om heel snel een Vivaldi II-regering te vormen”, zegt De Wever. Hij vreest dat de andere partijen een overwinning van Vlaams Belang gaan gebruiken om een regering zonder de N-VA te vormen. “Ik ga mijn stinkende best doen om de mensen er de komende honderd dagen van te overtuigen om toch ene constructieve stem uit te brengen.”

LEES OOK. Bart De Wever blijft populairste politicus, Conner Rousseau zakt naar vijfde plaats

De Stemming is uitgevoerd bij 2.029 Vlamingen tussen 8 en 22 januari, nog voor de grootschalige boerenprotesten. Door de onzekerheidsmarges kan de volgorde van de partijen afwijken: als CD&V bijvoorbeeld haar maximale score realiseert en Vooruit de potentiële minimumscore, dan zijn niet de socialisten maar wel de christendemocraten de derde partij. Zelfs de PVDA kan in principe die plaats innemen.

“Conner blijft populair”

“Mensen liggen heel duidelijk wakker van hun koopkracht, dat zien we in de resultaten. Ze weten dat er maar één partij is die hun koopkracht echt verbeterd heeft, dat is Vooruit”, reageert Melissa Depraetere, voorzitter van Vooruit bij VRT NWS.

“Onze beste peiling was op het moment dat we veel inhoudelijke voorstellen deden over koopkracht. Mensen weten dat ze op ons kunnen vertrouwen om hun koopkracht te beschermen. We hebben weinig beloftes gemaakt, maar we hebben ze wel allemaal waargemaakt.”

“De voorbije maanden is een moeilijke periode geweest met wat gedoe rond de persoon van Conner Rousseau. Toch zien we dat hij nog steeds op het lijstje staat van de populairste politici, ook al is hij al maandenlang afwezig.” Conner Rousseau haalde de de top vijf van meest populaire politici. “Dat terwijl hij volledig verdwenen is uit de politiek, dat is opmerkelijk”, vindt Depraetere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER