© BELGA

Nieuwe peiling: Vlaams Belang is veruit de grootste partij, N-VA zakt voor het eerst onder 20 procent

Mochten er nu al verkiezingen zijn, dan zou Vlaams Belang met 27,8 procent boven alle andere partijen uittorenen. Dat blijkt uit een peiling van De Standaard en VRT. N-VA krijgt een dreun en duikt voor het eerst sinds lang onder de 20 procent.

Farid El Mabrouk
Bron: BELGA

Volgens het jaarlijkse opinieonderzoek van de openbare omroep en onze zusterkrant De Standaard wordt de kloof tussen Vlaams Belang en eerste achtervolger N-VA bijzonder groot. Schommelde die in de meeste politieke peilingen tot nu toe rond de 5 procent, dan is dat nu bijna het dubbele. De partij van Tom Van Grieken wint in vergelijking met het verkiezingsresultaat van 2019 bijna 10 procent en komt uit op 27,8 procent. Mocht dit straks op 9 juni ook zo zijn, dan zou dat de hoogste score ooit zijn voor de extreem-rechtse partij.

Onder de symbolische grens

Veel minder goed nieuws is er voor de Vlaams-nationalisten. Zij duiken onder de symbolisch belangrijke grens van 20 procent en halen nog maar 18,9 procent, 6,6 procent minder dan bij de verkiezingen van 2019. Het is de eerste keer sinds december 2020 dat Bart De Wever en co minder dan 20 procent halen. Toen zaten ze er met 19,9 procent - in een peiling van vtm en HLN - heel nipt onder. Nu is dat al een pak meer.

LEES OOK. Helft Limburgers wil Vlaams Belang in volgende regering: “Druk op systeem zal heel groot worden”

N-VA-voorzitter Bart De Wever (links), samen met Tom Van Grieken, voorzitter van Vlaams Belang.© EPA-EFE

Op ruime afstand volgt het peloton van andere partijen. Ook nu staan de Vlaamse socialisten daar op kop. Vooruit klokt af op 13,7 procent, beduidend meer dan de 10 procent van bij de verkiezingen, maar minder dan in de peilingen tijdens de hoogdagen van Conner Rousseau.

Hekkensluiter

CD&V zit op 11,3 procent, net voor de Partij van de Arbeid van Raoul Hedebouw. De PVDA kan 10,7 procent van de kiesintenties binnenhalen. Open VLD staat wel voor Groen en haalt net geen 9 procent (8,9 procent). Groen is met 8,2 procent de hekkensluiter.

N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft in de pop poll veruit de populairste politicus van Vlaanderen. Op de vraag door wie voelt u zich het best vertegenwoordigd liet 11,3 procent zijn naam vallen. Premier Alexander De Croo (Open VLD) staat met 7,8 procent op de tweede plaats. Hij heeft de hete adem in de nek van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken (7,6 procent). PVDA-voorman Raoul Hedebouw (2,8 procent) staat op vier. Opvallend is dat PVDA met Jos D’Haese - op plaats 9 - nog iemand in de top-10 heeft.

Gewezen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau.© Fred Debrock

Beter dan andere voorzitters

Gewezen Vooruit-voorzitter Conner Rousseau valt van plaats 2 (vorig jaar) terug naar plaats 5, maar is wel al enkele maanden weg uit de politiek. Zijn opvolger Melissa Depraetere is bij het grote publiek overigens ook al vrij bekend. Zij staat op 12 en doet al meteen beter dan andere partijvoorzitters zoals Sammy Mahdi (CD&V), Tom Ongena (Open VLD) en de groene covoorzitters Jeremie Eeckhout en Nadia Naji.

Hilde Crevits (CD&V), Petra De Sutter (Groen), Vincent Van Peteghem (CD&V), Frank Vandenbroucke (Vooruit), Zuhal Demir (N-VA) en Theo Francken vervolledigen de top-10. Van Peteghem en Vandenbroucke, en Demir en D’Haese staan ex aequo.

LEES OOK. Eén op de vier kiezers stemt Vlaams Belang: dit vinden de partijvoorzitters

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer