Bart De Wever en Tom Van Grieken (archieffoto)
BELGA

"Even in de arm knijpen": zo reageren Tom Van Grieken, Bart De Wever en Melissa Depraetere op de peiling van De Stemming

Van "even in de arm knijpen" tot "geen goede peiling": voorzitters Tom Van Grieken (Vlaams Belang), Bart De Wever (N-VA) en Melissa Depraetere (Vooruit) reageren uiteenlopend op de resultaten van de peiling van De Stemming. Een overzicht.

"Ik heb toch even in mijn arm moeten knijpen. Het is toch wel een bijzonder hoge score." Zo reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op de resultaten van de peiling van De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard.  

Daaruit blijkt dat Vlaams Belang veruit de grootste partij blijft: liefst 27,8 procent van de bevraagde kiezers zegt nu voor Vlaams Belang te willen stemmen. Nooit eerder behaalde de radicaal-rechtse partij zo'n hoge score in een peiling.

We mogen het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. Het zijn nog 100 lange dagen voor de verkiezingen

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Een logisch resultaat, vindt Van Grieken. "Het is een tendens die we al lang aanvoelen. Mensen merken dat migratie het thema van de dag is. Of het nu over onderwijs, sociale zekerheid of criminaliteit gaat, het komt overal terug. Deze regeringen doen daar helemaal niets aan. Ik denk dat dat de grootste beweegreden is."  

"We zien ook een tweede factor: terwijl de politieke elite bezig is met het einde van de wereld, hebben steeds meer mensen het moeilijk om het einde van de maand te halen. Dat moet veranderen de komende verkiezingen."

BEKIJK - Tom Van Grieken: "Ik heb toch even in mijn arm moeten knijpen"

Videospeler inladen...

Tom Van Grieken: "Regering zonder Vlaamse meerderheid pikt Vlaming niet"

Maar de voetjes moeten op de grond blijven, aldus Van Grieken. "We hebben de wind in de zeilen, maar we mogen het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is. Het zijn nog 100 lange dagen voor de verkiezingen. Deze peiling vertelt me dat alles wat we de komende tijd doen onder een vergrootglas gehouden zal worden. Het zal nog hard werken worden."

De regeringsvorming moet de verkiezingsuitslag respecteren

Tom Van Grieken, voorzitter Vlaams Belang

Het is dus nog afwachten, benadrukt Van Grieken. "Laat de kiezer eerst spreken, de verkiezing heeft altijd een verrassing. Maar met de Vivaldi-regering hebben we gezien dat de Vlaming een regering zonder Vlaamse meerderheid niet pikt. De regeringsvorming moet de verkiezingsuitslag respecteren."

Bart De Wever: "Geen goede peiling"

"Dit is geen goede peiling", reageert N-VA-voorzitter Bart De Wever. Uit de peiling blijkt dat N-VA de op één na grootste partij blijft, maar de kloof met Vlaams Belang in De Stemming van dit jaar lijkt nog groter geworden. De N-VA zakt met 18,9 procent voor het eerst sinds de Vlaamse verkiezingen van 2019 onder de 20 procent.   

"Als een uiterst rechtse partij doorbreekt, is het niet onlogisch dat een centrumrechtse partij bloedt", zegt De Wever in "De afspraak op vrijdag". "Maar als dit de uitslag zou zijn, is mijn grootste vrees dat men die zou misbruiken om heel snel een Vivaldi II-regering te vormen", klinkt het.

Volgens De Wever zouden de andere partijen een overwinning van Vlaams Belang gebruiken om een regering zonder de N-VA te vormen.  "De maskers vallen af", zegt hij. "De strijd tegen extreemrechts wordt als het ideale excuus gebruikt. In die zin is het een nuttige peiling. De zaken zijn op scherp gezet. Het belang van de kiesstrijd is voor ons 100 procent duidelijk." 

BEKIJK - Bart De Wever: "Als een uiterst rechtse partij doorbreekt, is het niet onlogisch dat een centrumrechtse partij bloedt"

Videospeler inladen...

"We weten dat Vivaldi II verder van hetzelfde zal zijn, verder de afgrond in. Ik denk dat alleen de N-VA daarin een verschil kan maken. Met een goede campagne kunnen we de zaken nog rechttrekken. Maar op dit moment stel je in heel Europa vast dat er een koude wind waait en dat veel mensen erg ontevreden zijn over de Europese elites. Dat geldt ook bij ons."

"Het enige wat ik als N-VA-voorzitter ga doen is tot 9 juni mijn stinkende best doen om de mensen te overtuigen toch een constructieve stem uit te brengen", aldus De Wever. 

BEKIJK - Bart De Wever: "Met een goede campagne kunnen we de zaken nog rechttrekken"

Videospeler inladen...

Melissa Depraetere: "Moeilijke periode achter de rug, maar Conner blijft populair"

"Mensen liggen heel duidelijk wakker van hun koopkracht, dat zien we in de resultaten. Ze weten dat er maar één partij is die hun koopkracht echt verbeterd heeft, dat is Vooruit", reageert Melissa Depraetere, voorzitter van Vooruit. 

Met 13,7 procent staat Vooruit op nummer drie. Tegenover de peiling van 2023 is de partij van 16,9 procent naar 13,7 procent gezakt. Dat is wel nog altijd meer dan de 10,1 procent bij de vorige Vlaamse verkiezingen. 

"Onze beste peiling was op het moment dat we veel inhoudelijke voorstellen deden over koopkracht", verklaart Depraetere. "Mensen weten dat ze op ons kunnen vertrouwen om hun koopkracht te beschermen. We hebben weinig beloftes gemaakt, maar we hebben ze wel allemaal waargemaakt", klinkt het.

Mensen weten echt wel dat ze op onze partij, met of zonder Conner, kunnen vertrouwen om hun koopkracht te versterken

Melissa Depraetere, voorzitter Vooruit

"De voorbije maanden is het natuurlijk een moeilijke periode geweest met wat gedoe rond de persoon van Conner Rousseau. Toch zien we dat hij nog steeds op het lijstje staat van de populairste politici, ook al is hij al maandenlang afwezig."

Bij de bevraging werd bij de respondenten namelijk ook gepolst naar de populariteit van politici. Conner Rousseau haalde de top vijf. "Terwijl hij volledig verdwenen is uit de politiek, dat is opmerkelijk", zegt Depraetere.

"Mensen hebben vooral van hem onthouden dat het minimumpensioen omhoog is en de lonen gestegen zijn. Mensen weten echt wel dat ze op onze partij, met of zonder Conner, kunnen vertrouwen om hun koopkracht te versterken", aldus Depraetere. 

BEKIJK - Melissa Depraetere: "Weinig beloofd, maar we hebben het wel waargemaakt"

Videospeler inladen...

Meest gelezen