© atv

Coup de théâtre in Schoten: tweede winkel van Action opent zaterdagochtend níét

Schoten -

De nieuwe Action langs de Vaart is helemaal ingericht en volgeladen, maar is zaterdagochtend dan toch niet opengegaan. Normaal om 9 uur wilde de bekende Nederlandse prijsbreker zijn eerste klanten ontvangen in de Zaatstraat, maar de winkel kreeg vrijdagavond plots ambtenaren van het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen (Vlaio) over de vloer, vergezeld van politie-inspecteurs.

Jan Auman

LEES OOK. Krachtmeting tussen Action en Schoten: “Ze spelen met vuur, we gaan dit keihard spelen”

LEES OOK. Geen tweede Action in Schoten: “Winkelpand aan Carrefour Market is niet geschikt”

De ambtenaren kwamen de vergunning controleren van Action. Volgens de gemeente Schoten, die de vestiging van Action net als de provincie op deze locatie had geweigerd maar die eerder wel de winkelruimte vergunde, zou de uitbating illegaal zijn. Maar de nv Aneal, eigenaar van het gebouw, en Action Group zelf, leken zich daar niet aan te storen. De voorbije weken werd de winkel volledig voorbereid op een grote opening. Zelfs de eerste reclamefolders met straffe kortingen werden al verdeeld

Normaal gaat een winkelopening in een dorp altijd gepaard met het knippen van een lintje door de burgemeester en de grote baas van het bedrijf. Dat dit scenario zich in Schoten niet zou voltrekken, was al duidelijk. Maar nu blijft zelfs general manager Joeri Sanders thuis. Hij zou normaal zelf naar Schoten komen om het team van de ruim tweehonderdste Belgische winkel van zijn retailnetwerk succes te wensen en de eerste klanten te begroeten.

Een tiental mensen zakte zaterdagochtend, tegen beter weten in, af naar de nieuwe vestiging, maar stonden rond 09.00 uur effectief voor een gesloten deur.

LEES OOK. De kwaliteit is vaak twijfelachtig en toch is het er áltijd druk: wat is het geheim van de Action?

Opvallend: de politie van Schoten verleende bijstand bij de controle.© JAA

Politie

“Het spijt ons. De winkel gaat morgen niet open.” Dat kregen ongeduldige Schotenaren, en daar zijn er nogal wat van, vrijdagavond te horen toen die al wilden gaan shoppen in de verlichte winkel. Maar het licht was aan om de controle mogelijk te maken. Wat er precies gecheckt werd en waarom de politie bijstand verleende, werd ons niet meegedeeld.

Bij Vlaio wist een woordvoerder wel van het bestaan van een ‘dossier Action Schoten’ af, maar hoe de vork precies aan de steel zit, kon ook zij niet vertellen. Ook bij Action zelf deden ze er het zwijgen toe, ondanks aandringen van onzentwege. Een woordvoerder liet wel weten verrast te zijn door deze demarche van de overheid en dat het de bedoeling blijft om de winkel zo snel mogelijk te openen, alleen kon niet gezegd worden wanneer.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Paul De Swaef (N-VA) gaat de confrontatie aan met megadiscouner Action.© RR

Leegstand Paalstraat

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA) en schepen Paul De Swaef (N-VA) waren vrijdagavond druk bezig met het huldigen van de sportkampioenen van Schoten. Ook bij hen konden we voorlopig geen verdere toelichting krijgen over de gezette stappen. Action kwam donderdagavond wel nog ter sprake op de gemeenteraad na een interpellatie door Erik Maes (CD&V). Maar schepen Paul De Swaef, bevoegd voor Ruimtelijke Ordening, liet toen niet in zijn kaarten kijken.

Eerder had hij aangehaald dat de verwachte toestroom van auto’s op deze plaats voor te grote problemen zou zorgen. Een populaire zaak op deze locatie zou ook de leegstand van winkelpanden in het dorpscentrum in de hand werken.

Krachtmeting

Hoe deze krachtmeting tussen Schoten en Action verder zal verlopen, is moeilijk te voorspellen. Het lijkt erop dat wie over de beste juristen beschikt, de meeste kans maakt om deze strijd te winnen. De rol en verantwoordelijkheid van eigenaar/verhuurder Aneal is onduidelijk, maar ook daar onthouden ze zich al de hele tijd van commentaar.

“Ze spelen met vuur. We gaan dit keihard spelen”, had schepen Paul De Swaef aangekondigd. De eerste veldslag lijkt hij alvast te hebben gewonnen.

Joeri Sanders, de general manager van Action zou normaal zaterdag naar Schoten zijn gekomen om de winkelopening bij te wonen.© if

Deze week werd de winkel volledig in gereedheid gebracht bij de lokale Carrefour Market aan de Zaatstraat, inclusief grote aankondigingsborden.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV