Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Nicaragua daagt Duitsland voor Internationaal Gerechtshof voor medeplichtigheid aan genocide in Gaza

Nicaragua daagt Duitsland voor het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. Dat meldt het Hof. Duitsland zou volgens Nicaragua medeplichtig zijn aan genocide in Gaza. Duitsland zou te weinig doen om een genocide tegen te houden, onder meer omdat het "politieke, financiƫle en militaire steun" aan Israƫl geeft.

Na de genocidezaak van Zuid-Afrika tegen Israƫl is er bij het Internationaal Gerechtshof een nieuwe aanvraag binnengelopen rond genocide in Gaza. Dit keer daagt Nicaragua, een land in Centraal-Amerika, Duitsland voor het hoogste gerechtsorgaan van de Verenigde Naties.

Volgens Nicaragua doet Duitsland te weinig om een genocide - een volkerenmoord - in Gaza tegen te houden. Het zegt dat elk land dat de Genocideconventie heeft ondertekend "een plicht heeft om er alles aan te doen een genocide te vermijden".

DuitslandĀ  heeft een plicht om er alles aan te doen een genocide te vermijden

Nicaragua

Daarnaast zegt Nicaragua dat er sinds de start van oorlog een "erkend risico op een genocide van het Palestijnse volk is, met een focus op de bevolking in de Gazastrook".

Nicaragua argumenteert dat door het verstrekken van politieke, financiƫle en militaire steun aan Israƫl, Duitsland zo'n genocide faciliteert. Daarnaast haalt Nicaragua het opschorten van de financiƫle hulp aan UNRWA aan als extra argument.

Verschillende landen hadden die financiĆ«le hulp aan UNRWA,Ā  het VN-agentschap voor de Palestijnse vluchtelingen, stopgezet nadat IsraĆ«l had gezegd dat verschillende medewerkers betrokken waren bij de terreuraanval van Hamas op 7 oktober.

Kritisch over oorlog

Nicaragua had Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Canada al eerder gewaarschuwd juridische stappen te nemen als die landen blijven wapens leveren aan Israƫl.

Latijns-Amerikaanse landen spreken zich steeds kritischer uit over de oorlog in Gaza. Zo heeft de Braziliaanse president Lula Da Silva de militaire operatie van Israƫl vergeleken met de Holocaust. Sindsdien is Da Silva niet meer welkom in Israƫl.

En begin dit jaar uitten Chili en Mexico hun bezorgdheden over "een escalatie van geweld" na enkele maanden van oorlog tussen Israƫl en Hamas in een verwijzing naar het Internationaal Strafhof (ICC) over mogelijke misdaden.

Tweede zaak rond genocide in Gaza

Het is niet de eerste keer dat een zaak rond genocide in Gaza besproken wordt in het Internationaal Gerechtshof. Zo had Zuid-Afrika een zaak aangespannen tegen Israƫl. Het ICJ had in de nasleep daarvan maatregelen opgelegd, waarbij het Israƫl verzocht er alles aan te doen een genocide te voorkomen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch concludeerde onlangs nog dat IsraĆ«l de uitspraak negeert en "de onderdrukking van de Palestijnse burgers" verder opdrijft.Ā 

Volgens het Palestijnse ministerie van Gezondheid, dat gecontroleerd wordt door Hamas, zijn intussen al meer dan 30.000 Palestijnen gedood sinds de start van de oorlog.

Meest gelezen