Videospeler inladen...

Debat: Wat zet Tom Van Grieken tegenover het migratiebeleid van Nicole de Moor?

Hoe moet de volgende federale regering de migratieproblemen aanpakken? Als het van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken afhangt, verliezen mensen die op een illegale manier in Europa komen automatisch het recht op asiel. Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) doet zijn ideeën af als “straffe praat” waarmee Vlaams Belang “mensen blaasjes wijsmaakt”. Daarmee is de toon gezet voor de komende verkiezingscampagne.

De Vlaming vindt migratie momenteel het belangrijkste politieke thema voor de komende verkiezingen van 9 juni. Dat blijkt uit De Stemming, een onderzoek in opdracht van VRT NWS en de krant De Standaard. 22 procent van meer dan 2.000 bevraagde Vlamingen ligt er wakker van. 

Vlaams Belang dat zich profileert op het thema van migratie surft verder op het groeiende ongenoegen over het migratiebeleid. Uit De Stemming van 2024, waarvan de resultaten net bekend zijn gemaakt, zegt 27,8 procent van de bevraagde Vlamingen dat ze op Vlaams Belang willen stemmen, mede uit ongenoegen over het migratiebeleid.  

“Als de bevolking schrik heeft dat het probleem van de migratie niet wordt aangepakt, en u bent staatssecretaris voor Asiel en Migratie, dan zou ik me echt zorgen maken voor 9 juni”, zo zei Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in een debat in "Terzake" met de CD&V-politica die op dit moment verantwoordelijk is voor het Belgische migratiebeleid.

Werkbare oplossingen

Van Grieken wrijft De Moor aan dat ze met de regering een falend migratiebeleid voert, een opengrenzenbeleid waarbij mensen die papieren krijgen mogen blijven en “wie geen papieren krijgt onder Nicole de Moor mag ook blijven”. Volgens Van Grieken verblijven daardoor 150.000 mensen illegaal in ons land.

De Moor zegt dat ze de problemen heus wel onder ogen ziet, maar dat de vraag is: “Hoe kom je tot werkbare oplossingen?” De staatssecretaris merkt hierbij op dat er dit jaar eindelijk een Europees akkoord is gesloten, opdat er minder mensen naar ons land zouden komen.

Paradigmashift

Volgens Van Grieken is dat Europese migratiepact helemaal niet realistisch. Hij wil net als Denemarken een zogenoemde opt-out bedingen, waardoor het land de Europese migratieafspraken niet moet volgen. 

Van Grieken zegt dat zijn partij een paradigmashift wil, een volledige ommezwaai van het asielbeleid: “Wie illegaal is op ons grondgebied is of het Europees continent bereikt, verliest het recht op asiel.” 

De Moor verwijt Van Grieken op haar beurt dat hij de mensen blaasjes wijsmaakt met zijn straffe uitspraken. “Ik tracht vandaag de mensen ook niets wijs te maken”, aldus De Moor. “Ik moet vandaag niet beloven dat ik morgen alle problemen op het vlak van migratie kan oplossen, maar we werken wel aan die oplossingen op Belgische en Europees niveau. 

Net als Van Grieken pleit ze ervoor om de grenzen te versterken. “Grenzen zijn nodig om de grenzen te controleren, om migratie te beheren, om ervoor te zorgen dat er minder mensen hier toekomen. Maar voor mij zal er in die grenzen altijd een deur zitten, voor mensen die écht bescherming nodig hebben. En voor u niet”, verwijt ze Van Grieken. Waarop hij haar verwijt dat ze slechts het kattenluikje toe doet, “terwijl de voordeur wagenwijd open blijft”.

BEKIJK - Het volledige migratiedebat tussen Nicole de Moor (CD&V) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen