© AP

Verloren foto’s blijken gewoon in dossier te zitten: ter dood veroordeelde Daniel Gwynn (54) komt na 30 jaar vrij

De 54-jarige Daniel Gwynn uit Philadelphia, die ter dood was veroordeeld, is na 30 jaar vrijgelaten. Hij werd in 1994 verantwoordelijk gehouden voor de dood van een vrouw die bij een brand omkwam.

Bron: De Telegraaf

De toen 25-jarige Amerikaan zou door de politie zijn herkend uit een reeks foto’s van verdachten. Nu is gebleken is dat zijn foto nooit in de serie voorkwam. Gwynn heeft de foto’s zelf nooit kunnen zien omdat het Openbaar Ministerie de foto’s zou zijn kwijtgeraakt. Het Openbaar Ministerie heeft zelfs tientallen jaren volgehouden dat de foto’s helemaal niet bestonden.

Toen in 2020 de straf van Gwynn werd omgezet naar een levenslange gevangenisstraf, werd het volledige strafdossier aan de verdediging overhandigd. Hierin bleken de verloren gewaande foto’s te zitten en daar zat Gwynn niet tussen. Ook bleek een andere verdachte van de dodelijke brand nooit te zijn onderzocht. Hij had drie dagen daarvoor gedreigd het gebouw in brand te steken. Mede daardoor kwam Gwynn vrij en is de andere man nu hoofdverdachte.

Voor Gwynn is het nog nauwelijks voor te stellen dat hij nu vrij is, zeggen zijn advocaten. Hij is in de gevangenis met schilderen begonnen en zijn werk is onlangs tentoongesteld. “Schilderen is mijn therapie geweest, een vorm van meditatie die helpt om mijn problemen te verwerken”, zo liet hij weten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer