Brandweer trekt aan alarmbel over gevaar van elektrische auto's

De Limburgse brandweerkorpsen trekken aan de alarmbel. Zo waarschuwt de brandweer voor het gevaar van elektrocutie als ze iemand na een ongeval moeten bevrijden uit een elektrische wagen. Er bestaan veiligheidsprocedures om dat te doen, maar deze zijn na een ongeval niet waterdicht. De brandweer roept de fabrikanten op tot uniformiteit bij de bouw van elektrische auto's.

vtvn

De oproep van de brandweer komt er na het dodelijke ongeval van zaterdagavond in Dilsen-Stokkem. Kort voor 21.00 uur miste een Nederlander op Molenveld (N742) een bocht en belandde hij met zijn voertuig tegen een boom. Het brandweerkorps van Maasmechelen werd opgeroepen om de inzittende uit het wrak te bevrijden. De 44-jarige man werd zwaargewond naar het ziekenhuis overgebracht, maar daar bezweek hij aan de opgelopen verwondingen.

"Bij een elektrische of hybride wagen zijn er hoogspanningsbatterijen tot 600 volt aan boord", vertelt Dimitry Opdenacker van Brandweer Oost-Limburg. "Die maken dat er gevaar is voor elektrocutie".

Er bestaan veiligheidsprocedures om er zeker van te zijn dat er geen spanning meer in de elektromotor zit, maar bij een ongeval zoals in Dilsen-Stokkem geven die niet altijd uitsluitsel. De wagen was namelijk te zwaar beschadigd. "Er zijn heel wat merken die 'safety sheets' aanbieden, die per model aangeven waar de gevaarlijke onderdelen in de wagen zitten", aldus Opdenacker. "Die moet je echter op het moment zelf raadplegen en dat vergt nogal wat tijd".

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen