"We kunnen het ook zonder Conner Rousseau", zegt Vooruit-voorzitter Melissa Depraetere voor aanvang verkiezingscongres

Vooruit kan zonder Conner Rousseau. Dat zegt voorzitter Melissa Depraetere aan de start van het verkiezingscongres van de partij. Sterker nog: ze is daar absoluut van overtuigd. "Hij heeft tot 13 april om na te denken of hij terug in de politiek wil. Er staat ongelofelijk veel op het spel, dus hij moet dat met volle overtuiging en energie doen."

Vandaag troepen de leden van Vooruit samen in Brussel om over het verkiezingsprogramma en de Europese lijst te stemmen. Voorafgaand trok Michaël Van Droogenbroeck voorzitster Melissa Depraetere aan de mouw om vooruit te blikken op de komende campagnemaanden.

De socialistische partij kan in de peiling van De Stemming op 13,7 procent van de stemmen rekenen. In 2023 was dat nog 16,9 procent. Een daling van ruim 3 procent dus, en daar zit de heisa rond Rousseau wellicht voor iets tussen.

"Het is geen geheim dat wij moeilijke maanden achter de rug hebben", bevestigt Depraetere. "Het ging te veel over andere dingen dan over de inhoud." Toch is ze niet ontevreden met het resultaat: tegenover 2019 blijft het een stijging van 3,6 procent. "Mensen zien dat wij de partij zijn die het verschil voor hen maken."

De voorzitter heeft er dan ook alle vertrouwen in dat Vooruit ook zonder haar voorganger het op 9 juni goed zal doen. "Daar ben ik absoluut van overtuigd. Onze partij heeft iets stevig opgebouwd. Als mensen wakker liggen van koopkracht, weten ze dat ze bij ons moeten zijn."

Of Rousseau definitief van het politieke toneel is verdwenen, blijft voorlopig onduidelijk. Op de Vlaamse lijst van Oost-Vlaanderen is een plek als lijstduwer voor hem gereserveerd. "Hij heeft tot 13 april om daarover na te denken. Ik heb gezegd dat hij zijn tijd moet nemen om te bekomen, en dat hij goed moet nadenken of hij terug in de politiek wil. Er staat ongelofelijk veel op het spel dit jaar. Als je je in de politieke strijd gooit, moet je dat met de volle overtuiging en energie doen."

Verontschuldigingen van Tom Meeuws

Rousseau zakt vandaag niet naar Brussel af. Jinnih Beels en Tom Meeuws, die de voorbije weken in het oog van de storm belandden na interne perikelen in Antwerpen, doen dat wel. "Fijn was die situatie niet, maar we hebben samengezeten en iedereen heeft kunnen zeggen wat er op de lever ligt."

Tom heeft zich al verontschuldigd, ook tegen ons, voor wat hij heeft gezegd

Melissa Depraetere over Antwerps partijgenoot Tom Meeuws

Afgelopen dinsdag nog vroeg Beels in "Terzake" expliciete verontschuldigingen van Meeuws, die volgens haar racistische uitspraken heeft gedaan. Volgens Depraetere is dat al gebeurd. "Tom heeft zich al verontschuldigd, ook tegen ons, voor wat hij heeft gezegd. Wat ik Jinnih vooral heb horen zeggen, is dat ook zij de uitspraken veroordeelt en er iets heeft over moeten zeggen. Ik snap dat ook in haar plaats." 

De neuzen staan in Antwerpen weer in dezelfde richting, meent Depraetere, met Beels die lijsttrekker blijft. "Daar is geen discussie over. Jinnih is de juiste vrouw op de juiste plek."

BEKIJK - Benieuwd naar het standpunt van Vooruit over migratie, koopkracht en een coalitie met PVDA? Bekijk dan hier naar het volledige gesprek met Melissa Depraetere in "Het ontbijt" met Michaël Van Droogenbroeck:

Videospeler inladen...

Meest gelezen