Vooruit wil geen minnelijke schikking meer voor grote fiscale fraude: “Klassenjustitie kan niet voor ons”

© BELGA

België -

Grote fiscale fraude kan niet meer worden afgekocht door een boete. Dat vindt Vooruit, dat de regel in haar verkiezingsprogramma inschrijft. “Klassenjustitie kan niet voor ons,” klinkt het.

Farid El Mabrouk

Het principe van een minnelijke schikking is iets dat al decennia mogelijk is. Het is een manier om een misdrijf af te kopen met een boete. Sinds 2011 werd die procedure uitgebreid, waardoor ook grote dossiers kunnen worden afgekocht. Vaak gaat het om grote, complexe zaken van fiscale fraude, zoals dat van textielgigant Beaulieu, dat Justitie enkele jaren geleden 50 miljoen euro betaalde om alles blauwblauw te laten.

Stervelingen

Voordeel voor de verdachten is dat ze een moeilijk en lang proces vermijden en ondanks het misdrijf een wit strafblad behouden. De overheid kan dan weer geld incasseren in aanslepende zaken die het vaak niet kan bolwerken.

Maar er is veel kritiek op de praktijk. Er hangt een zweem van klassenjustitie rond omdat het vaak rijke personen of bedrijven zijn die een proces afkopen. Iets waar gewone stervelingen meestal niet toe in staat zijn. Daarnaast hangt er ook veel mysterie rond de minnelijke schikkingen die Justitie afsluit. Ze worden zelden of nooit bekendgemaakt.

Meer personeel

Vooruit wil de minnelijke schikking voor ernstige fiscale fraude - alle grote dossiers dus - nu onmogelijk maken. “Zo verhinderen we dat rijke mensen hun fiscaal proces afkopen en hun straf ontlopen. Straffeloosheid kan voor geen enkel type misdrijven. Klassenjustitie kan niet voor Vooruit,” staat te lezen in het verkiezingsprogramma dat de militanten van de partij zaterdag op een congres goedkeuren.

Het voorstel kadert in de strijd van de Vlaamse socialisten tegen fiscale en sociale criminaliteit, waar Vooruit een speerpunt wil van maken. Om dat te kunnen doen, moet de Bijzondere Belastinginspectie (BBI) voor de partij extra personeel krijgen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen