© REUTERS

Rusland luisterde Duitse officieren af: bondskanselier Olaf Scholz kondigt “minutieus” onderzoek aan

De opname van een gesprek onder hoge officieren van de Duitse luchtmacht die is gepubliceerd in Russische media is authentiek. Dat heeft het Duitse persbureau dpa zaterdag vernomen. In dat gesprek zou onder andere de levering van Duitse Taurus raketten besproken zijn. Bondskanselier Olaf Scholz belooft alvast een “diepgaand en minutieus onderzoek”.

lto

Vrijdagavond was bekendgeraakt dat het Duitse ministerie van Defensie onderzoekt of een gesprek van hoge officieren bij de luchtmacht over de theoretische mogelijkheden van de inzet van Taurus-raketten in Oekraïne was afgeluisterd. Het ministerie schoot in actie nadat Margarita Simonjan, het hoofd van de Russische staatsomroep RT, de opname had gepubliceerd.

De officieren zouden gesproken hebben over de vraag of de Taurus-raketten technisch in staat zouden zijn de Krimbrug te verwoesten. Een ander punt in het gesprek zou zijn of Oekraïne in staat is die brug onder vuur te nemen zonder deelname van het Duitse leger. Ook zou te horen zijn dat daarvoor geen politieke toestemming bestaat.

LEES OOK. “Duitse bondskanselier Scholz verhinderde dat Von der Leyen nieuwe Navo-chef wordt omdat ze te kritisch is voor Rusland”

Wat de publicatie van de opname nog pijnlijker zou maken voor Berlijn, is dat de deelnemers aan het gesprek ook details bespreken over leveringen van Scalp-langeafstandraketten door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

“Indien dit verhaal klopt, dan zou dit een hoogst problematisch incident zijn”, zo reageerde Konstanin van Notz, voorzitter van de parlementscommissie die de geheime diensten controleert, bij de kranten van de groep RND.

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz belooft alvast snel opheldering over de Russische publicatie. “Dit is een heel ernstige zaak en dat is de reden waarom ze nu het voorwerp vormt van een zeer minutieus, diepgaand en snel onderzoek”, zo verklaarde Scholz zaterdag na een audiëntie bij paus Franciscus in het Vaticaan.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER