De moeder en schoonmoeder van Navalny brengen een groet aan zijn graf
AFP or licensors

Dag na begrafenis Navalny nog steeds rouwenden op kerkhof, politie arresteert meer dan 100 demonstranten

Een dag na de begrafenis van de Russische oppositieleider Aleksej Navalny brengen nog steeds mensen een groet aan zijn graf op het Borisov-kerkhof in Moskou. Dat verloopt voorlopig zonder grote problemen, maar de Russische politie heeft toch meer dan 100 mensen gearresteerd die hadden deelgenomen aan bijeenkomsten ter nagedachtenis van Navalny.

Volgens het burgerrechtenplatform OVD-Info zijn die meer dan 100 mensen gearresteerd in 20 verschillende steden. De meesten zouden gearresteerd zijn toen ze bloemen wilden leggen aan monumenten die de slachtoffers van de Sovjetrepressie herdachten, als eerbetoon aan Navalny.

Ook in Moskou werden aanhangers van de oppositieleider opgepakt toen ze slogans als "Poetin is een moordenaar" en "Rusland zonder Poetin" scandeerden. 

De moeder van Navalny, Ljoedmila Navalnaja, bracht vandaag nog een bezoek aan de laatste rustplaats van haar zoon. Het graf, met een Russisch-orthodox kruis en een foto van een glimlachende Navalny, is inmiddels bedolven onder de bloemen en rouwkransen.

Natuurlijke dood?

Het is nog altijd niet duidelijk hoe de bekende oppositieleider om het leven is gekomen. Volgens Russische media zou hij zich na een wandeling slecht hebben gevoeld en meteen het bewustzijn hebben verloren. Er werden pogingen gedaan om hem te reanimeren, maar die waren zonder succes.

Lokale hulpverleners zouden hem een halfuur gereanimeerd hebben. "Alle vereiste stappen werden ondernomen om de persoon te reanimeren, maar helaas bleken ze niet succesvol", verklaarden de autoriteiten. "De medische professionals hebben de dood van de persoon bevestigd."

Volgens de overlijdensakte zou Navalny een natuurlijke dood gestorven zijn.

Aanhangers van Navalny in Rusland en het Westen achten Poetin verantwoordelijk voor de dood van zijn politieke rivaal. Volgens hen zou het Kremlin Navalny vergiftigd hebben, maar het Kremlin zelf verwerpt de verantwoordelijkheid.

Meest gelezen