De Duitse bondskanselier Olaf Scholz is momenteel in Rome
Represented by ZUMA Press, Inc.

Rusland zou gesprekken tussen Duitse officieren afgeluisterd hebben, bondskanselier Scholz kondigt grondig onderzoek aan

De Duitse bondskanselier Olaf Scholz kondigt een snel en grondig onderzoek aan naar gelekte gesprekken tussen Duitse luchtmachtofficieren over wapenleveringen aan Oekraïne. De audio-opnames verschenen gisteren op Russische media. Scholz spreekt over een "zeer ernstige" zaak.

Het gaat over fragmenten van gesprekken tussen generaals over de levering van Taurus-raketten aan Oekraïne. Dat is een discussie die in Duitsland al een tijd aan de gang is. Kanselier Scholz wil ze voorlopig niet leveren, om te vermijden dat Duitsland te hard in de oorlog betrokken zou worden. Taurus-raketten kunnen doelwitten raken tot op 500 kilometer met grote precisie.

De militairen bespreken die kwestie in de gelekte gesprekken. De echtheid van de opnames kon niet meteen geverifieerd worden, maar het Duitse ministerie van Defensie heeft ondertussen bevestigd dat het gesprek waaruit Russische media fragmenten citeren, wel degelijk heeft plaatsgevonden. 

Een Taurus-kruisraket
ABACA

Het gesprek bevat ook een politiek gevoelige verwijzing naar het Verenigd Koninkrijk, dat in het kader van de ontplooiing van hun Storm Shadow-kruisraketten in Oekraïne "een aantal mensen op het terrein" zou hebben. 

In Duitsland bestaat nu de vrees dat dit wellicht niet het enige gesprek is dat de Russische geheime diensten hebben afgeluisterd.

Bondskanselier Scholz reageerde vanmiddag kort op de zaak vanuit Rome, waar hij een gesprek had met paus Franciscus. "Dit is een heel ernstige zaak en dat is de reden waarom ze nu het voorwerp vormt van een zeer minutieus, diepgaand en snel onderzoek", zegt hij.

Olaf Scholz had een lang gesprek met paus Franciscus
ABACA

Meest gelezen