Staatsbon haalt half miljard euro op

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V)© BELGA

De teller van de nieuwe staatsbon staat op 474 miljoen euro. Daarmee stevent ze af op een half miljard euro dat is opgehaald.

Het bedrag dat de nieuwe staatsbon heeft opgehaald staat in groot contrast met de 21,9 miljard euro die de staatsbon in september ophaalde. Bij het Agentschap van de Schuld, dat de staatsbon uitgeeft, stond de teller vrijdagmiddag op 474 miljoen euro. Vrijdag kon nog via de banken worden ingeschreven, waardoor de verwachting is dat ze uiteindelijk afklopt op een half miljard euro.

Het gaat om een staatsbon op één jaar en een staatsbon op drie jaar. Niemand had verwacht dat die het succes van september zouden evenaren, maar het is tegelijk ook een pak minder dan het Agentschap had gehoopt. Op voorhand had het gemikt op 6 miljard, al rekende het daarbij wel op het fiscaal voordeel op de eenjarige rol.

Dat voordeel is er na een stevige politieke rel uiteindelijk niet gekomen. De minister van Financiën, Vincent Van Peteghem (CD&V), wilde de roerende voorheffing verlagen van 30 naar 15 procent, maar de regering is hem daarin niet gevolgd. Een ander nadeel voor deze staatsbon is dat de kloof met de spaarrentes van de banken niet zo groot is als in september. (pl)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen