In Rome kwamen socialistische kopstukken samen uit heel Europa, hier de Zweedse Magdalena Andersson.

Europese socialisten op campagne tegen "geesten van het verleden"

De Europese socialisten hebben op een congres in Rome hun campagne voor de Europese verkiezingen van 6 tot 9 juni op gang getrokken. Ze willen een dam opwerpen tegen extreemrechts, dat een doorbraak zou kunnen forceren en "de geesten van het verleden" zou kunnen terugbrengen.

Regeringsleiders, partijleiders, Europarlementsleden. De leden van de socialistische en progressieve Europese familie (PES) waren het er in Rome over eens dat de verkiezingen "de belangrijkste" in decennia worden, in het licht van de Russische invasie in Oekraïne en de mogelijke "illiberale" golf die de kiesbureaus op het continent in juni zou kunnen overspoelen. Raphaël Glucksmann, een Franse socialist, noemde het zelfs "de belangrijkste verkiezingen uit de geschiedenis." 

"De ziel van Europa is in gevaar. De geesten van het verleden staan opnieuw aan de poorten van onze instellingen", waarschuwde dan weer de Spaanse premier Pedro Sánchez. "Ze beschikken over digitale wapens en hebben machtige bondgenoten binnen en buiten Europa. Maar we zullen ze verslaan, zoals we dat eerder al gedaan hebben". 

Wij zullen nooit een alliantie sluiten met extreem-rechts

Frans Timmermans, Nederlands boegbeeld bij de socialisten

Het Nederlandse boegbeeld en voormalig vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans haalde uit naar "de rechterzijde die gelooft dat ze een toekomst heeft door zich af te stemmen op extreemrechts". "Laten we duidelijk zijn: wij zullen dat nooit doen, wij zullen nooit een alliantie sluiten met extreemrechts". 

De socialistische fractie in het Europees Parlement, waartoe ook Vooruit en PS behoren, is momenteel de tweede grootste, na de christendemocratische Europese Volkspartij. Peilingen suggereren dat dit ook na de verkiezingen het geval zal zijn, maar die wijzen ook op belangrijke zetelwinst voor populistische en radicale partijen aan de rechterzijde. 

Schmit is kandidaat-voorzitter van de Europese Commissie

Op het congres is de Luxemburger Nicolas Schmit naar voren is geschoven als topkandidaat voor het voorzitterschap van de Europese Commissie. 

"Het beste antwoord op extreemrechts is onze visie en ons project voor Europa, zodat elke burger en elk kind een beter leven kan hebben", zei Schmit. Met de blik op de Russische inval in Oekraïne en de Amerikaanse presidentsverkiezingen zette hij ook het belang van een Europees veiligheids- en defensiebeleid in de verf. "Wij moeten als Europeanen het heft zelf in handen nemen". 

De Europese Commissie? De Commissie is het dagelijks bestuur van de Europese Unie. Het Europese verdrag stipuleert dat de staatshoofden en regeringsleiders van de lidstaten bij de voordracht van een kandidaat-voorzitter rekening moeten houden met het resultaat van de verkiezingen. Tegen die achtergrond schuiven de meeste politieke families een topkandidaat naar voren. 

De 70-jarige Schmit is Eurocommissaris voor Werk en Sociale Rechten, maar vrijwel onbekend bij het grote publiek. Volgens waarnemers maakt hij ook nauwelijks een kans tegen de huidige voorzitter Ursula von der Leyen, die volgende week op een congres in Boekarest gekroond zal worden tot topkandidaat van de EVP.

Meest gelezen