Vakbonden kondigen 24 uren staking aan in gevangenissen

© EDM

Het hing al in de lucht, na de bekendmaking van de overbevolkingscijfers in de Belgische gevangenissenn maar nu is het ook officieel: er komt een een 24 urenstaking in de gevangenissen, en dat vanaf 14 maart.

belga

De vakbonden hebben een stakingsaanzegging ingediend voor een 24 urenstaking in de Belgische gevangenissen vanaf 14 maart om 22 uur. Dat meldt ACV Openbare Diensten - Justitie zaterdag in een persbericht.

De vakbonden willen met de nieuwe actie opnieuw de overbevolking in de Belgische gevangenissen aankaarten. Daarbij verwijst ACV naar “het gebrek aan adequate maatregelen” om onmiddellijk het bevolkingscijfer in de gevangenissen te doen dalen. “De veiligheid in de penitentiaire inrichtingen is niet meer te garanderen.”

Voorts eisen de bonden dat minister van Justitie Paul Van Tigchelt aanwezig zal zijn bij het overleg dat er zou moeten komen naar aanlegging van de stakingsaanzegging.

Op 1 maart waren er in de Belgische gevangenissen 12.316 gedetineerden voor 10.743 plaatsen. Dat zijn meer plaatsen dan het jaar daarvoor, maar ondanks die extra capaciteit is er toch sprake van 15 procent overbevolking. 250 gedetineerden slapen op matrassen op de grond, meldde Justitie op 1 maart, ook al werden meer dan 281 extra bedden geplaatst in de gevangenissen. Zaterdag raakte bekend dat de gevangenis van Hasselt geen nieuwe gedetineerden aanneemt wegens de overbevolking.

In januari was er nog een 24 urenstaking in de Belgische gevangenissen. In februari was er dan een actieweek in Vlaanderen, met stakingen per gevangenis.