Archiefbeeld.© REUTERS

Matthias Casse klopt twee olympische kampioenen en pakt goud op Grand Slam Tashkent: “Met mijn beste vorm ooit naar Parijs”

Judoka Matthias Casse is klaar voor de Olympische Spelen. Een maand na de Grand Slam van Parijs schreef de nummer van de wereld in de klasse tot 81 kilogram ook de Grand Slam van het Oezbeekse Tashkent op zijn naam. Onderweg naar de finale vloerde hij ook nog eens twee vorige olympische kampioenen.

Maarten Delvaux

Na een moeilijke periode vorig jaar met een coachwissel en een EK zonder medaille heeft Matthias Casse (27) stilaan opnieuw een aura van onoverwinnelijkheid over zich. Na zilver op de Grand Slam van Tokio in december volgde goud op de Grand Slams van Parijs en Tashkent. In de Oezbeekse hoofdstad rekende de Antwerpenaar af met de laatste twee olympische kampioenen. In de tweede ronde versloeg hij Khasan Khalmurzaev, de olympische kampioen van 2016, na 4:28 op strafpunten in de golden score. In de halve finales dwong Casse de Japanner Takanori Nagase (IJF 13), de regerende olympisch kampioen, opnieuw in de fout in de golden score. “Het is de eerste keer in drie wedstrijden dat ik Nagase klop. Dat is zeker positief”, reageerde Casse, die in de finale afrekende met de Oostenrijker Shamil Borchashvili (IJF 9).

De 27-jarige Casse veroverde zo zijn zesde grandslamoverwinning. “De eerste twee Grand Slams winnen, vooral in een olympisch jaar, geeft je een goed gevoel en opent mooie perspectieven”, aldus Casse. “Zelf als ik niet in topvorm ben, kan ik blijkbaar nog winnen tegen de grootste namen die er tussen lopen. Ik was niet op mijn best, maar die dingen gebeuren. Dan moet je nog steeds proberen om er het maximale uit te halen. En dat was net genoeg om goud te halen.”

Vijf maanden voor de Olympische Spelen lijkt Casse klaar voor een tweede olympische medaille. “Het is nu echt de bedoeling dat ik ga pieken naar de Olympische Spelen. Ik heb genoeg competities gedaan en ik heb een overvloed aan punten. Ik moet mij niet meer bezighouden met de wereldranking of olympische kwalificatie.Ik ga nog wel meedoen aan het komende EK en WK, maar dat is louter een opstapje naar de Spelen. Ik moet zo fris mogelijk in Parijs staan. Daar wil ik mijn beste vorm ooit hebben.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer