© Isosport

Union is nu al zeker van Europees voetbal volgend seizoen na zakelijke overwinning op het veld van Leuven

Union sluit de reguliere competitie zeker als leider af na een 0-2 overwinning op het veld van degradatiekandidaat Leuven. Ross Sykes en Casper Terho scoorden de Brusselse goals, waardoor Union nu al zeker is van een Europees ticket volgend seizoen.

Thomas Cami

Nee, fantastisch speelde Union zeker niet in Leuven, maar de drie punten zijn toch alweer een feit. Al had het zaterdagavond ook anders kunnen aflopen.

Het is niet zo dat Leuven kans na kans creëerde, maar de thuisploeg begon wel een pak snediger aan de wedstrijd, terwijl het bij Union allemaal wat stroever ging: onverzorgd aan de bal, te zwak in duel, noem maar op. Maar kunnen we het Union wel kwalijk nemen dat ze het een keertje rustiger aandoen? De kalender is moordend, dus krachten sparen is altijd mooi meegenomen.

Al gaat daar altijd een risico mee gepaard. De thuisploeg kwam al vroeg opzetten, en al in de eerste minuut kon Thorsteinsson uithalen. Moris moest een eerste keer tussenkomen.

© BELGA

En ook nadien probeerde Leuven op zoek te gaan naar gaatjes in de Brusselse defensie. Op het kwartier kreeg Mendyl vanop een halve meter een enorme kans om de netten te doen trillen, maar de Marokkaan schoot simpelweg naast de bal. Wat zal hij opgelucht zijn dat de grensrechter (terecht) zijn vlag in de lucht stak voor buitenspel.

Aan de overkant ging de bal een paar minuten laten wél tegen de touwen. Burgess kon helemaal vrijstaand inkoppen, maar Visser had eerder al gefloten voor een aanvallende fout van Castro-Montes. Een typische actie bij scheidsrechters, want er was heel wat twijfel of Union die corner wel had moeten krijgen. Compensatie van de bovenste plank.

Leuven kwam dus goed weg, al was de 0-1 net voor het half uur dan toch een feit. Een corner schoot door tot bij Sykes, die maar hoefde binnen te tikken. Een gelukje voor een zwak spelend Union.

© Isosport

Opnieuw afgekeurd doelpunt

Ook in de tweede helft was het Leuven dat meteen op zoek ging naar dat goaltje. Maertens kon uithalen, maar schoot over. Union bleef op spaarstand voetballen, en uiteindelijk was dat een keuze die goed uitpakte. Bij Leuven ontbrak het simpelweg ook gewoon aan kwaliteit om Union écht in verlegenheid te brengen. Iets voor het uur leek de wedstrijd al gespeeld wanneer Terho de 0-2 scoorde na een listig balletje van Amoura, maar de grensrechter stak – opnieuw terecht – zijn vlag in de lucht.

Leuven kon zo nog hopen op een puntje, maar de thuisploeg kon nog amper iets creëren. Bij Union vonden ze het wel oké zo. Wanneer de Brusselaars dan toch besloten een versnelling hoger te schakelen, ging het voor Leuven te snel. Een kwartier voor tijd legde invaller Nilsson goed terug op Terho, die de 0-2 van dichtbij binnen tikte. De zege was binnen.

Het slotkwartier werd zo een maat voor niets. Union heeft er weer drie punten bij en sluit de reguliere competitie al zeker af als leider, wat een ticket voor de tweede voorrondes van de Conference League oplevert. In Leuven blijft het code rood: met 26 punten vertoeft het nog steeds op de 13e plek, die toegang geeft tot de play-downs.

© Isosport

OH Leuven: Leysen, Sagrado, Pletinckx, Ricca, Schingtienne, Mendyl (Nsingi 81‘), Banzuzi (Misao 64‘), Schrijvers (Mueanta 86‘), Maertens, Braut Brunes (Opoku 81‘), Thorsteinsson (Maziz 64‘)

Union: Moris, Rasmussen (Lazare 68’, Kabangu 88‘), Burgess, Sykes, Castro-Montes (45‘ Teklab), Machida, Sadiki, Puertas (Vanhoutte 68’) , Terho, Amoura, Ayensa (Nilsson 68’)

Doelpunten: 29’ Sykes (Burgess, 0-1), 74‘ Terho (Nilsson, 0-2)

Gele kaarten: 6’ Thorsteinsson (fout), 24‘ Burgess (spelbederf), 24‘ Maertens (spelbederf), 40‘ Sykes (fout), 52‘ Teklab (fout), 79‘ Misao (fout)

Rode kaarten: geen

Scheidsrechter: Lawrence Visser

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer