© NurPhoto via Getty Images

Nederlandse profvoetballer die veroordeeld werd voor drugssmokkel via Antwerpse haven, zit vast in Dubai

Half februari veroordeelde de rechtbank in Amsterdam de Nederlandse profvoetballer Quincy Promes (32) nog tot zes jaar cel voor zijn betrokkenheid bij cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen, nu zit hij vast in Dubai vanwege “een lokale overtreding”.

Bron: De Telegraaf

Het Nederlandse Openbaar Ministerie is in gesprek met de Verenigde Arabische Emiraten over een mogelijke uitlevering van de voetballer. Volgens een woordvoerder is er contact geweest, nadat het OM in de media vernam over de arrestatie in Dubai. Promes werd daar bij een controle op de luchthaven tegengehouden, na een trainingskamp van zijn club Spartak Moskou. Volgens Russische media zou de voetballer een verkeersongeval hebben veroorzaakt en zou hij zijn vertrokken voordat de politie arriveerde.

Een in 2021 gesloten uitleveringsverdrag tussen Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten stelt Dubai in staat om Promes uit te leveren aan Nederland. Of het OM daar gebruik van wenst te maken, houdt de woordvoerder op dit moment in het midden. “Wij doen daar nu geen uitspraken over.”

Antwerpse link

In Nederland moet Promes naar de gevangenis, want tijdens het trainingskamp in Dubai werd hij bij verstek veroordeeld tot zes jaar cel vanwege zijn aandeel in een omvangrijke cocaïnesmokkelzaak. De smokkel vond eind januari 2020 plaats. Het ging om twee partijen, verstopt in een lading zakken zeezout op een containerschip uit Brazilië. De smokkelaars konden een partij van 650 kilo van boord halen. De douane onderschepte de tweede partij van ruim 712 kilo. Promes stond op dat moment onder contract bij Ajax.

De voormalige international van Oranje werd vorig jaar ook al veroordeeld tot anderhalf jaar cel vanwege een steekpartij op een feest. Promes stak na een ruzie een neef met een mes in zijn been. Deze zaak loopt nog in hoger beroep.

Internationaal geseind

Omdat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met Rusland zou Promes de gevangenisstraf kunnen ontlopen, zolang hij in dat land blijft. Met de Verenigde Arabische Emiraten, waartoe Dubai behoort, heeft Nederland sinds vorig jaar een beperkt uitleveringsverdrag. Promes reisde naar Dubai na een verblijfsvisum verkregen te hebben voor dat land. De verwachting was dat hij daarmee zonder problemen het land in en uit zou kunnen reizen, ook al staat hij internationaal geseind vanwege de veroordeling in Nederland.

Op Russische steun hoeft Promes wellicht niet te rekenen. “Wij kunnen niets voor hem doen, hij is geen Russisch staatsburger. Er komen wel weer andere goede voetballers”, zei parlementslid Svetlana Zjoerova al tegen de Russische sportsite Metaratings.ru.

Promes, als voetballer een aanvallende flankspeler, speelde in zijn carrière behalve voor Ajax en Spartak Moskou ook voor onder meer FC Twente en Sevilla. Hij droeg daarenboven 50 keer het shirt van Oranje.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer