© rr, Jonathan Bernaerts

Bewoners Zandvlietse Hoek niet blij met ‘illegalencentrum’: “Eerst hoogspanningskabels, dan windturbines, nu dit”

In Zandvliet heerst grote ongerustheid over de aangekondigde bouw van een gesloten centrum voor criminele illegalen. “Liever niet in onze achtertuin”, klinkt het bij de omwonenden. “Was er geen plaats midden in de haven, misschien? Criminelen trekken andere criminelen aan.”

JONATHAN BERNAERTS

In de Zandvlietse Hoek, een gehuchtje net buiten het dorp Zandvliet, is er maandag maar één gespreksonderwerp: het centrum voor illegalen, waarover zondag een beslissing viel in de superministerraad. Tegen 2020 zou er op het ingesloten terrein achter de verkommerde Weeltjeshoeve, vlak bij de A12, een gloednieuw centrum komen. Er zullen in totaal 144 illegalen worden opgevangen. De helft van de plaatsen is voor illegalen met een crimineel verleden die hun celstraf hebben uitgezeten of die voor last of gevaar zorgen in de gewone centra.

Het nieuws sloeg in de Zandvlietse Hoek in als een bom. Vooral omdat er op geen enkel ogenblik overleg is gepleegd met de omwonenden, van wie sommigen op enkele honderden meter van het toekomstige gesloten centrum wonen. “Nooit wordt onze mening gevraagd”, zegt Linda, die langs de Antwerpsebaan woont. “We wonen, zonder dat we er toestemming voor hebben gegeven, onder hoogspanningskabels. Binnenkort krijgen we hier in de buurt windturbines en nu blijkt dat men in onze achtertuin zo’n centrum gaat neerpoten. Binnenkort is onze eigendom amper nog iets waard.”

© rr

Meteen nadat de regering haar plannen voor het asielcentrum in Zandvliet kenbaar had gemaakt, sprak staatssecretaris Theo Francken (N-VA) sussende taal. “Niemand moet zich zorgen maken”, klonk het. “Het is wel degelijk een gesloten centrum”, klonk het. “In Leuven liggen ook twee gevangenissen en het leven verloopt daar toch perfect vredig, niet? Bovendien ligt de grond naast de A12 en tegen de Nederlandse grens aan, op een plaats waar er geen bewoning is.”

“Waarom niet in de haven?”

De woorden van Francken maken weinig indruk: de inwoners van de Zandvlietse Hoek zijn hoogst ongerust. “Criminelen trekken andere criminelen aan, dat weet toch iedereen”, zegt Peter Sliggers, die met zijn vrouw Maria Jordaens in de Grote Stoppelweg woont. “Die illegale mensen mogen dan wel opgesloten zitten, ze krijgen bezoek van andere bedenkelijke types die mogelijk voor overlast zorgen. Waarom kunnen ze het asielcentrum niet in de Antwerpse haven neerpoten? Daar is toch plaats genoeg? Het dierenasiel hebben ze toch ook naar de Vosseschijnstraat in havengebied verplaatst, om omwonenden het constante geblaf van honden te besparen.”

© Jonathan Bernaerts

Iets verderop, in café De Leeuw van Vlaanderen, klinken eveneens verontwaardigde reacties. “Niemand krijgt graag een gesloten centrum voor illegalen in zijn achtertuin”, zegt een vaste klant die haar naam liever niet in de krant wil. “Maar ik besef wel dat men criminele illegalen ergens moet opsluiten. Maar waarom in Zandvliet? Het is hier zo rustig wonen. Hopelijk zorgt de komst van het centrum ervoor dat de politie in Zandvliet extra patrouilleert. We kampen met een echte inbrekersplaag. Criminelen kiezen Zandvliet als doelwit omdat ze met hun buit snel de grens naar Nederland kunnen oversteken.”

© Jonathan Bernaerts

Harry Jansen, die op de De Keyserhoeve in Zandvliet woont, reageert gelaten. “Natuurlijk hadden we liever geen gesloten centrum in ons dorp gehad”, zegt hij. “Maar ik kan er vrede mee nemen, zolang men kan garanderen dat er geen gevaarlijke criminelen ontsnappen. Maar hoe concreet zijn de plannen eigenlijk? Een zestal jaar geleden wilde men een asielcentrum vestigen in Ossendrecht of Putte. Omwonenden hebben toen massaal geprotesteerd, waarna die plannen zijn opgeborgen. Iets gelijkaardigs kan in Zandvliet toch ook nog gebeuren?”