80'
Matisse Samoise
4 - 2
80'

De zoveelste flinke opdoffer. KAA Gent heeft een slechte zaak gedaan in de race naar de top 6. In een bewogen wedstrijd kwamen de bezoekers wel op voorsprong in Luik, maar een vroege rode kaart en penalty op slag van rust deden de match kantelen. Standard smeerde Gent - na discutabele fases aan beide kanten - alsnog een stevige nederlaag aan.

Standard - Gent in een notendop:

• Sleutelmoment: Een fusillade van Yeboah sloeg het boek vol Gentse hoop hardhandig dicht. Daarna werden de pijnpunten van de Gent-verdediging blootgelegd en volgden snel de 3-1 en 4-1.

• Man van de match: Kelvin Yeboah toonde zich voor het eerst in het Standard-shirt de belangrijkste man op het veld. Door zijn snelheid holde de Gentse verdedigers achter de feiten aan. Hij was de aanleiding voor de rode kaart en bekroonde zijn avond in de tweede helft met 2 goeie doelpunten.

•  Discutabele fases: Het gaat gepaard met KAA Gent de laatste tijd. Opnieuw moeten we het hebben over enkele opmerkelijke beslissingen van de wedstrijdleiding. Over de rode kaart van Nurio ontstond heel wat discussie. En Gent had wel een strafschop kunnen krijgen bij de trekfout van Noubi op Brown.

Leko wilde steun van de fans, hij kreeg steun van de fans. Ontrolde tifo's, luide gezangen. En zeker wanneer Fellaini het veld op kwam om de aftrap kwam geven, ging de decibelmeter de lucht in. Een slimme zet van het marketingteam van Standard.

Het vloeide ook af op hun favoriete spelers op het veld. Ondanks die bedrijvige openingsminuten van Standard, viel het doelpunt toch aan de overkant. Bij een hoekschop ging Bodart onder de bal door, Tissoudali hoefde aan de tweede paal maar binnen te knikken: 0-1 na een kwartier voor KAA Gent

Discutabele fases

Maar dan ging Nurio te opzichtig trekken aan de snellere Yeboah. Een vroege rode kaart was het gevolg. Al hoefde die geen roet in het eten van Gent te gooien. Integendeel, het begon zelfs beter te spelen, combineerde vrijer, was snediger in de aanval en maakte het Standard knap lastig met 10.

Mitrovic was het dichtst bij de 0-2, maar de rug van ploegmakker Brown stond in de weg.

Diezelfde Brown was een gesel voor Noubi. Wanneer Brown hem alweer voorbijraasde in 16, kopieerde de rechtsachter van Standard het eerdere rode manoeuvre van Nurio. Maar nu vond De Cremer het geen fout en dus geen strafschop. Ook de VAR greep niet in. Begrijpe wie begrijpen kan.

Even later wees De Cremer wel resoluut naar de stip wanneer Gerkens even de bal beroerde met de achterkant van zijn arm. In de heenwedstrijd miste Kanga er 2, deze keer scoorde hij de strafschop wel feilloos. Standard mocht met een 1-1-ruststand de voetbalgoden bedanken.

Yeboah legt pijnpunt Gentse verdediging bloot

Na een fel Gents begin van de tweede helft, stuurde Balikwisha met een schitterende pass tussen 3 man door Yeboah naar doel. De Standard-spits fusilleerde van dichtbij Schmidt. 2-1.

En dan ging het snel. Standard had de achilleshiel van Gent blootgelegd. Op snelheid werden de trage centrale verdedigers twee keer op korte tijd gepakt. Eerst Kawabe en dan nog eens Yeboah plaatsten netjes 3-1 en 4-1 op dezelfde wijze op het scorebord.

Gent kon enkel nog milderen via een frommelgoal van Samoise, een kleine pleister op een te grote wonde. In het slot miste het nog een kans om de slotfase extra spannend te maken, maar Noubi stootte een door Watanabe gekopte vrije trap van de lijn.

Sclessin zag wat het al even niet meer heeft gezien: een deugddoende ruime zege die voor een bevrijding van de play-downangsten zorgde. Voor Gent blijft 2024 er niet al te best uitzien. Het is aan het spartelen aan de rand van PO 1, op de 7de plaats, en ziet KV Mechelen dichterbij sluipen tot op 1 punt.

De fusillade van Yeboah was het begin van het einde voor Gent.

Standard-coach Ivan Leko: "Eindelijk eens fijne avond"

• Kelvin Yeboah (Standard): Ik voel me geweldig en ik ben zo blij voor de ploeg. We hebben er hard voor gewerkt en na tegenvallende resultaten, is de overwinning nu een feit. Deze club verdient om hoger te staan. En we danken de fans voor de onvoorwaardelijke steun. Was het rood? Jazeker, met mijn snelheid kon hij me niet meer bijhouden (glimlacht).
  • Pieter Gerkens (KAA Gent): We waren nochtans goed begonnen. Het ging op en af. Met het doelpunt zaten we op rozen. Jammer dat die rode kaart nog viel. En dan die penalty was misschien wel de doodsteek. Die bal op mijn bovenarm? Hij raakt mijn arm, dat weet ik. Had geen idee waar mijn arm op dat moment was.
  • Ivan Leko (trainer Standard): Heel belangrijke overwinning, nadat we week na week er heel dichtbij zaten. Dan is het moeilijk om vertrouwen terug in de ploeg te brengen. Vandaag was het van het begin tot het einde goed. Eindelijk kan iedereen die Standard liefheeft eens een fijne avond na het voetbal beleven.