Minder alcohol, maar meer snelheidsovertredingen tijdens weekendcontroles in provincie Antwerpen

Tijdens weekendcontroles in de provincie Antwerpen werden vorig jaar minder mensen betrapt op rijden onder invloed van alcohol, maar de politie stelde wel een pak meer snelheidsovertredingen vast. Grootschalige controleacties blijven dus nodig, stelt provinciegouverneur Cathy Berx, die vanavond aanwezig was tijdens zo'n controleactie van de Antwerpse politie. 

In Antwerpen vindt vanavond en vannacht een grootschalige WODCA-controleactie plaats. Zowat alle politiezones van de provincie controleren op overdreven snelheid en op alcohol en drugs achter het stuur. De actie eindigt morgenochtend om acht uur.

WODCA staat voor "Weekendongevallen door controles aanpakken". De politie controleert bij dergelijke acties op snelheid, alcohol en drugs. En dat is helaas nog steeds nodig, stelt provinciegouverneur Cathy Berx vast. "Uit de cijfers blijkt dat nog altijd heel wat mensen een veel te zware voet hebben en rijden onder invloed van alcohol of drugs." 

Videospeler inladen...

In 2023 vonden tijdens de weekendnachten in de provincie Antwerpen alleen al 444 verkeersongevallen plaats. Daarbij vielen 5 doden en raakten 66 mensen zwaargewond. Nog eens 515 mensen raakten lichtgewond.

Wat opvalt, tijdens controles in de weekendnachten werden maar liefst 15.149 chauffeurs betrapt op te snel rijden, een stijging van 42 procent ten opzichte van 2022. "Er werden ook wel meer controles uitgevoerd", licht Berx toe. 

Alcohol en drugs

Daarnaast werden 1.966 mensen bij diezelfde acties betrapt op rijden onder invloed van alcohol. Dat is 2,8 procent van de chauffeurs die gecontroleerd werden, maar wel een daling van 13 procent ten opzichte van het jaar ervoor. "We zien wel dat mensen die gedronken hebben, veel te veel gedronken hebben. Ze hebben meer dan 0,8 promille alcohol in het bloed."

239 chauffeurs legden dan weer een positieve speekseltest af. Zij zaten dus onder invloed van drugs achter het stuur. Tot slot werden 642 rijbewijzen ingetrokken in de provincie tijdens de weekendnachten. "Kortom, de handhaving blijft essentieel", besluit Berx.

Rijden zonder geldig rijbewijs

Vorig weekend vond in Gent een dramatisch ongeval plaats waarbij twee mensen om het leven kwamen nadat ze waren aangereden door een man die al 10 jaar een rijverbod had.

"In Antwerpen werden vorig jaar 572 mensen betrapt op rijden spijts verval. Ze hadden dus geen geldig rijbewijs op zak", aldus Berx, die hoopt dat er snel een waterdicht systeem komt waardoor hardleerse bestuurders sneller uit het verkeer kunnen gehaald worden. "Bijvoorbeeld via een QR-code op de smartphone of technieken waardoor de auto niet kan starten wanneer de chauffeur geen rijbewijs heeft."

Meest gelezen