© Isosport

VoetbalJupiler Pro League

Ontketende Yeboah en Kawabe loodsen Standard naar quasi zeker behoud: tienkoppig AA Gent viseert ref De Cremer maar lijdt zeer dure uitnederlaag

LUIK / GENT -

Een rode kaart na amper achttien minuten, een strafschop na een overtreding op Brown niet toegekend en op slag van rusten een elfmeter incasseren na ongelukkig handspel. AA Gent beleefde een pijnlijke eerste helft in Luik maar na de pauze ging het van kwaad naar erger voor de Buffalo’s. Yeboah (2x) en Kawabe sloegen de bezoekers KO. Samoise milderde nog maar het bleef 4-2, een nederlaag die Gent uit koers dreigt te slaan voor de top-zes. Standard lijkt gered.

Stefan Smet

In het afzonderingsoord van de Buffalo’s werd de thuisnederlaag van Cercle zonder meer op gejuich onthaald maar AA Gent moest op bezoek bij Standard ook wel voluit voor de zege gaan. Vanhaezebrouck wijzigde zijn ploeg op vier plaatsen: Samoise, Torunarigha, Kandouss en Sonko verzeilden op de bank. Hierdoor verschenen Watanabe, Nurio, Fadiga en Fernandez-Pardo aan de aftrap op Sclessin waar het degradatiespook nog niet helemaal verjaagd was.

Leko beleefde nog niet zoveel fijne momenten in Luikse loondienst en deze keer probeerde de Kroaat het dan maar met Panzo en Price, terwijl Sowah, Balikwisha en Canak op de bank startten. Omdat Charleroi vrijdagavond won in Westerlo, stonden de zenuwen bij de Rouches nog wat strakker gespannen dan gewoonlijk. Toch ging meteen voor de aftrap alle aandacht naar Marouane Fellaini die een stormachtig applaus oogstte toen hij de symbolische aftrap gaf.

© BELGA

Sclessin kolkte en de eerste kans van de partij was ook voor de thuisploeg maar na een knappe infiltratie werd O’Neill in de Gentse zestien al bij al vlot van de bal gezet door Watanabe. Ook Kanga kreeg het al snel aan de stok met de Japanse verdediger van de Buffalo’s maar het schot van de Ivoriaanse spits die door Hertha BS aan Standard wordt uitgeleend, zoefde hoog over.

Gent dreigde in het openingskwartier vooral met de snelle beentjes van Hong en Fernandez-Pardo in de tegenaanval maar Bodart werd niet meteen aan het werk gezet. Toch stond het na veertien minuten 0-1: Gerkens trapte een hoekschop naar de tweede zone, Bodart miskeek zich volledig en Tissoudali – moederziel alleen - kon de bal in doel koppen.

© Isosport

Een droomstart voor de Buffalo’s die in hun strijd om een ticket voor Champions’ Play-Offs de punten nu eenmaal ook hard nodig hebben. Toch liep het alweer gauw mis voor Gent want toen Yeboah door de buitenspelval glipte, trok Nurio aan de noodrem: rood voor de Angolees en de bezoekers moesten het plots nog ruim 75 minuten met een mannetje minder zien te rooien. Langs de zijlijn ging Vanhaezebrouck wild te keer maar De Cremer en VAR D’Hondt gaven geen krimp.

Standard trok nu massaal in de aanval maar Sclessin hield even de adem in toen Noubi zich verslikte in een controle en Tissoudali op weg leek naar de 0-2. Laifis was evenwel nog goed gevolgd en behoedde de Rouches van nog meer onheil. Academisch voetbal was niet meer aan de orde in een bijzonder winderig Luik en Kanga probeerde het dan maar op kracht maar zijn poging hobbelde uiteindelijk ruim naast de kooi van Schmidt.

Het Gentse tiental hield voor de pauze eigenlijk al bij al makkelijk stand en Mitrovic leek zelfs met de rust in zicht op weg om hun voorsprong te verdubbelen maar de Serviër mikte op de rug van Brown en zo ging de bal via de buitenkant van de paal naast. Standard ontsnapte zo andermaal aan een nog zwaardere inhaalrace.

Even later schreeuwden alle Gentse bezoekers om een strafschop toen Brown neerging in de Luikse zestien. Noubi had de arm van de Engelsman inderdaad even beet maar onvoldoende volgens De Cremer om een strafschop toe te kennen. In Tubeke deelde VAR D’Hondt die mening. Gent voelde zich nu echt onrecht aangedaan en die woede hield ook wel steek.

© BELGA

Standard waagde zich nog aan een slotoffensiefje maar de Rouches leken niet verder te komen dan een fraai genomen vrije trap van Kawabe. Toch stond het bij rust uiteindelijk 1-1 want toen Djenepo de bal nog een laatste keer voor doel wilde brengen, raakte die de arm van Gerkens. Penalty besliste De Cremer en Kanga trapte die snoeihard tegen de netten . Een hard gelag voor de Buffalo’s die eigenlijk nooit in de problemen waren gekomen ondanks die numerieke minderheid.

Uitblinker Kawabe duwt Buffalo’s kopje onder 

Gent kwam met verse moed en dezelfde tien spelers uit de kleedkamer maar ook de Rouches hadden natuurlijk vertrouwen getankt na die gelijkmaker. De thuisploeg zag wel al kort na rust O’Neill uitvallen met een blessure, in zijn plek kwam Balikwisha. Gent leek opgelucht adem te kunnen halen toen Yeboah de Rouches op voorsprong leek te trappen want de spits werd door de lijnrechter in buitenspel betrapt. VAR D’Hondt bekeek de beelden en merkte dat Yeboah toch niet in buitenspelpositie stond toen Balikwisha hem aanspeelde en zo stond het alsnog 2-1.

© BELGA

Vanhaezebrouck wilde ingrijpen maar de Gentse coach keek machteloos toe wanneer Alzate de kwieke Kawabe in stelling bracht. De Japanner aarzelde niet en haalde de trekker genadeloos over: 3-1 en de situatie werd enkel maar erger voor de Buffalo’s want even later bediende Kawabe al meteen Yeboah en die maakten er 4-1 van. Een onwaarschijnlijk scenario en uiteraard ook meteen einde verhaal voor AA Gent, hoewel Vanhaezebrouck met Depoitre, Samoise en Torunarigha alsnog drie wissels doorvoerde.

© BELGA

De Rouches vierden feest. Zij lijken dankzij deze overwinning immers nu echt wel zo goed als zeker van het behoud maar bij de bezoekers was het kommer en kwel. Hun Play-Off 1-ambities kregen opnieuw een flinke knauw. Samoise bracht met een heuse frommelgoal nog even wat hoop op een half mirakel en een kopbal van de ingevallen Gandelman werd door Laifis nog net voor de lijn gekeerd maar de Buffalo’s konden de nederlaag niet meer vermijden.

Die broodnodige eerste van nog twee verhoopte overwinningen zal volgende week op bezoek bij Union geboekt moeten worden. Al zal er de komende dagen in de Arteveldestad nog menig boompje opgezet worden over de wedstrijdleiding van ref De Cremer. Andermaal stapten de Buffalo’s met een wrange nasmaak van het veld. De spanning zal er in aanloop naar dat allesbeslissende tweeluik zeker niet minder op worden. Noem het gerust twee finales.

Opstelling Standard: Bodart, Noubi, Laifis, Panzo, Price, Alzate, Kawabe (87’ Sahabo), Djenepo (72’ Canak), O’Neill (52’ Balikwisha), Kanga (87’ Perica) en Yeboah

Opstelling AA Gent: Schmidt, Watanabe, Mitrovic, Nurio, Fadiga (67’ Torunarigha), De Sart (81’ Gandelman), Gerkens (67’ Depoitre), Brown, Hong, Fernandez-Pardo (67’ Samoise) en Tissoudali

Doelpunten: 14’ Tissoudali 0-1, 45’ Kanga 1-1, 56’ Yeboah 2-1, 62’ Kawabe 3-1, 65’ Yeboah 4-1, 82’ Samoise 4-2

Gele kaarten: Kanga, Alzate, Price en Tissoudali

Rode kaarten: Nurio

Scheidsrechter: Wesi De Cremer

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer