Tia Hellebaut met Thomas Carmoy.© BELGA

Tia Hellebaut debuteert op WK indoor als coach: “De spanning is heel anders”

Dag op dag elf jaar is het. Op 3 maart 2013 nam Tia Hellebaut (46) afscheid op het EK indoor in Göteborg, zondag keert ze terug naar het internationale atletiektoneel als coach van Thomas Carmoy (24). “Ik vind het heel leuk”, zegt de olympische kampioene van 2008.

Een bekend gezicht in een Belgisch jasje in het atletenhotel in Glasgow. Het is nochtans geen actieve atleet, wel een ex-atleet. Tia Hellebaut is back. Sinds september is ze de coach van hoogspringer Thomas Carmoy. Op resultatenvlak heeft de samenwerking voorlopig nog geen vruchten afgeworpen, maar het is dan ook nog vroeg. Het seizoensbeste van Carmoy bedraagt 2m21, liefst acht centimeter onder zijn persoonlijk record.

“Fysiek is hij al enorm verbeterd. Hij is sneller en vooral sterker. Maar technisch is het nog wat zoeken”, zegt Hellebaut over haar poulain. “We hebben veel veranderd in de aanloop, maar hij slaagt er nog niet in om alles uit te voeren. We proberen nu meer op souplesse en minder op kracht te springen, maar zijn timing is er nog niet. Terwijl zijn vorm eigenlijk wel super is.”

Minpuntjes

Niet elke olympisch kampioen is natuurlijk per definitie een goede coach. Is Hellebaut dat wél? Haar man en voormalige coach Wim Vandeven denkt alleszins van wel. “Hij zegt dat ik alles goed zie en het echt wel iets voor mij is”, vertelt de olympische kampioene. “Ik schrijf de schema’s, maar Wim houdt het in de gaten en stuurt bij als het nodig is. Wat ik in het begin moeilijk vond, was om tijdens één sprong alle minpuntjes tegelijk te kunnen zien. Ik zag maar één of twee problemen, maar ondertussen begin ik het overzicht te krijgen. En ik vind het heel leuk.”

Veel stress voor de rechtstreekse hoogspringfinale van Carmoy, zondag om 12u50 Belgische tijd, voelt Hellebaut niet. “De spanning is helemaal anders”, klinkt het. “Maar ik vond het wel belangrijk om naar dit WK te komen om Thomas ook in dit soort omstandigheden te leren kennen. Een WK is helemaal anders dan een training.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer